Redactie gesloten

Redactie gesloten

Vanwege Pasen en Koningsdag is de redactie van Observant gesloten. We zijn er weer op maandag 1 mei. Het eerstvolgende nummer verschijnt op donderdag 4 mei. Fijne Pasen!

“Als zestigplusser minder kan gaan werken, krijgen meer jongeren vaste baan”

MAASTRICHT. Het LO (Lokaal Overleg tussen Maastrichtse vertegenwoordigers van de vakbonden en het college van bestuur) wil dat oudere medewerkers (60 +) de kans krijgen om minder te gaan werken voor een iets lager salaris, zonder in te leveren op het uiteindelijke pensioen. De vrijgekomen uren zijn voor jongeren die zo - met een vaste aanstelling - een volgende carrièrestap kunnen zetten.

Zes soorten hoogleraren, meer vrouwen

MAASTRICHT. Bij de werving en benoeming van hoogleraren zal in de toekomst meer ruimte moeten komen voor vrouwelijke kandidaten. Dat staat in de nota van het college van bestuur over de benoeming van verschillende typen hoogleraren. Eén soort hoogleraar zal niet het ius promovendi krijgen.

Onderwijsinspectie: “Er gaat veel talent verloren”

NEDERLAND. De ongelijkheid in het onderwijs is nog niet verdwenen, waarschuwt de Inspectie van het Onderwijs vandaag. Er gaat ook veel talent verloren van “de niets-aan-de-handkinderen, de gaat-toch-best-goedleerlingen, de schijnbaar doodgewone studenten”.

Saurus scoort eerste en derde plek bij Varsity

MAASTRICHT. Gerard van de Velden pakte afgelopen zondag de eerste plek bij de gevorderden skiff (eenmansboot) tijdens de jaarlijkse Varsity, een van de grootste studentenroeiwedstrijden in Nederland op het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarmee was hij de bes...

Studenten: filmen van colleges UM-breed invoeren

Studenten: filmen van colleges UM-breed invoeren

MAASTRICHT. Het wordt de hoogste tijd dat alle verplichte bachelorcolleges gewoon worden gefilmd. Dat zeggen studenten in de universiteitsraad.

Kabinet vindt kinderbijslag voor minderjarige studenten niet nodig

NEDERLAND. Minderjarige studenten lopen voor vijftien miljoen euro kinderbijslag mis. Dat is niet erg, vindt demissionair minister Bussemaker. Ze kunnen immers lenen bij de overheid.

Massale demonstratie tegen sluiting ‘Soros-universiteit’

HONGARIJE. Naar schatting zeventigduizend mensen hebben gisteren in Boedapest gedemonstreerd tegen de sluiting van de Central European University. Zij hopen dat de Hongaarse president een veto uitspreekt.

Senaat zet grote vraagtekens bij nieuw promotierecht

NEDERLAND. Waarom zouden andere wetenschappers dan hoogleraren het recht moeten krijgen om de doctorstitel te verlenen, willen de senatoren van de Eerste Kamer van minister Bussemaker weten. Ze kreeg afgelopen week een spervuur van vragen.

Opstaan voor de wetenschap

Opstaan voor de wetenschap

MAASTRICHT. Zonder wetenschap geen bewijs, geen waarheid en geen democratie. Dat is de gedachte achter March for Science, een wereldwijd omarmd initiatief. Op zaterdag 22 april wordt er in zo’n 430 steden een tocht gelopen, ook in Maastricht. &...