Koreaanse studenten studeren van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Overdag zijn ze moe en voordat de les begint liggen er altijd een paar met hun hoofd op tafel. Soms ook tijdens de les.

Een van mijn vakken is ‘filmcomposition', waar ik wat aanrommel met een ingewikkeld computerprogramma. De reden dat ik het vak niet laat vallen is dat ik de enige Europeaan ben. Alles is in het Engels maar de studenten proberen altijd in het Koreaans hun vragen te stellen, waarop ze “English please” terugkrijgen. Soms heeft de professor er ook genoeg van en laat ze het Engels varen. Ik tuur dan hulpeloos naar het beeldscherm van mijn buurman in de hoop dat ik bij hem kan zien wat de bedoeling is. Meestal werkt dit niet.

Afgelopen maandag kwam ik tien minuten te vroeg het lokaal binnen. Er lagen al wat jongens te slapen. Zo zacht mogelijk pakte ik mijn spullen en nam plaats achter mijn computer. Ik drukte op de aanknop en een jolig Windows melodietje verstoorde abrupt hun slaap. Ze glimlachten maar het leek niet echt oprecht.

De les begon. De jongen links van mij klikte in vijf minuten de opdracht in elkaar en legde zijn hoofd weer naar achter. Hij had vast wat slaap in te halen. Bij mij en mijn rechterbuur ging het minder voorspoedig en na een half uur was ik compleet de draad kwijt. Ik kon het aan de student links van me vragen maar het leek me geen goed idee hem weer te wekken. Ik besloot de laatste twintig minuten uit te zitten.

Na de les vroeg de professor of ik het bij kon houden. “Sure no problem.” Ik loog. Ik vrees dat ik vanaf nu tot laat met mijn neus in de boeken moet en overdag met mijn hoofd naast de andere hoofden lig. Een schrale troost; zo ervaar ik wel the-Korean-way-of-studentlife

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

weblogs

weblogs

 

Weblog Image

weblog

BloggerInfo

Pieternel Fleskens

Pieternel Fleskens

Pieternel Fleskens is 26 jaar en sinds augustus 2008 werkzaam voor de Universiteit Maastricht. Zij is junior onderzoeker, geeft onderwijs en werkt voor de Universitaire Beeldende Kunst- en Erfgoedcommissie. Naast medewerker is Pieternel ook alumna. Nadat zij haar bachelor Algemene cultuurwetenschappen behaalde aan de Radboud Universiteit Nijmegen verhuisde ze naar Maastricht om aan onze universiteit de master ‘Cultuurbeleid, behoud- en beheer’ te volgen.

Michelle Spaen

Michelle Spaen

Ik ben Michelle Spaen. Ik ben 21 jaar en begin technisch gezien aan mijn vierde studiejaar op de SBE (international business economics). Met een major in finance en het oog op banking mag ik redelijk ambitieus genoemd worden. Studeren is belangrijk, maar eerst … BARCELONA. Zes maanden in het zonnige zuiden gaan mij hopelijk geluk, vreugde en heel veel lol brengen. Mijn vriendinnen noemen me tuttig en ik zal dan ook hoog gehakt Catalonië bewandelen. In plaats van de slopende weg naar de nodige 26 studiepunten, zal ik jullie vermaken met de zijstraatjes van mijn reis; het gemis van mijn (thuis blijvende) vriendje, mijn gigantische shopverslaving en mijn zwak voor hip ogende nachtclubs. Welkom in Spanje. Mi vida es fiesta!

maarten tilburgs

maarten tilburgs

Maarten Tilburgs is 23 jaar en studeert cultuurwetenschappen in Maastricht. Tijdens zijn 5de semester volgt hij lessen aan de Ajou Universiteit in Suwon, een stad in Zuid-Korea met ruim 1 miljoen inwoners, 20 km ten zuiden van Seoul. Hij woont samen met Koreaanse studenten en andere uitwisselingsstudenten op de campus van de Ajou Universiteit. Hoewel hij zijn vakken moet halen, kiest Maarten voor Zuid-Korea omdat hij graag andere culturen wil leren kennen en benieuwd is naar de raakvlakken met de Nederlandse cultuur.