'WWIII: NOORD-KOREA BESCHIET ZUID-KOREA'. Zo kopte geenstijl op haar website naar aanleiding van het bombardement van Noord-Korea op het Zuid-Koreaanse eiland YeonPyeong. Een paar dagen voor de aanval vertelde onze professor dat de campus net binnen het bereik van de Noord-Koreaanse artillerie valt. Hoewel YeonPyeong maar een uur hier vandaan ligt, hoorde ik van de beschieting via facebook. Een vriend had vanuit Maastricht een nieuwsbericht gepost met daaronder zijn toevoeging: “Still alive?”.

De oorlog tussen Noord en Zuid is ondanks de wapenstilstand van 1953 officieel nog steeds gaande. Regelmatig vinden er incidenten plaats. Dieptepunt; de aanslag van twee Noord-Koreaanse agenten op een Zuid-Koreaans vliegtuig in 1987 waarbij 114 mensen om het leven kwamen. Bij een schermutseling eerder dit jaar stierven 46 mariniers toen een Noord-Koreaanse torpedo een Zuid-Koreaans marineschip tot zinken bracht. Met de aanval van afgelopen dinsdag staan beide landen weer op scherp.

Toch is de kans op een oorlog, laat staan een derde wereldoorlog, klein. Zuid-Korea heeft aan de V.S. een goeie vriend en de grote broer van Noord-Korea China, zit niet te wachten op onrust in Azië. 

Noord-Korea verandert continu haar houding ten opzichte van de internationale gemeenschap. Na een periode van agressie volgt een periode van toenadering waarna ze de relatie weer laat verslechteren. Zo chanteert het land de internationale gemeenschap en kan het eisen blijven stellen. Een tweede reden voor de onrust is dat er een machtswisseling nadert. De jongste zoon van Kim jong-il, Kim jong-un, moet laten zien dat hij, net als zijn vader, zich niet zal laten intimideren door Zuid-Korea en de VS.

Vandaag hebben de VS en Zuid-Korea een ouderwets potje machtsvertoon gehouden in de Gele Zee. Noord-Korea heeft laten weten dit met nieuwe bombardementen te beantwoorden. Ook vond er een demonstratie in Seoul plaats waar oud-militairen zich bereid toonden de wapens uit de kast te halen. Ondanks dat beide kampen het vuur blijven voeden, ga ik er vanuit dat de kast gesloten blijft. Mijn facebook-post luidde dan ook; “alive and kicking, see you at Christmas!”   

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

weblogs

weblogs

 

Weblog Image

weblog

BloggerInfo

Pieternel Fleskens

Pieternel Fleskens

Pieternel Fleskens is 26 jaar en sinds augustus 2008 werkzaam voor de Universiteit Maastricht. Zij is junior onderzoeker, geeft onderwijs en werkt voor de Universitaire Beeldende Kunst- en Erfgoedcommissie. Naast medewerker is Pieternel ook alumna. Nadat zij haar bachelor Algemene cultuurwetenschappen behaalde aan de Radboud Universiteit Nijmegen verhuisde ze naar Maastricht om aan onze universiteit de master ‘Cultuurbeleid, behoud- en beheer’ te volgen.

Michelle Spaen

Michelle Spaen

Ik ben Michelle Spaen. Ik ben 21 jaar en begin technisch gezien aan mijn vierde studiejaar op de SBE (international business economics). Met een major in finance en het oog op banking mag ik redelijk ambitieus genoemd worden. Studeren is belangrijk, maar eerst … BARCELONA. Zes maanden in het zonnige zuiden gaan mij hopelijk geluk, vreugde en heel veel lol brengen. Mijn vriendinnen noemen me tuttig en ik zal dan ook hoog gehakt Catalonië bewandelen. In plaats van de slopende weg naar de nodige 26 studiepunten, zal ik jullie vermaken met de zijstraatjes van mijn reis; het gemis van mijn (thuis blijvende) vriendje, mijn gigantische shopverslaving en mijn zwak voor hip ogende nachtclubs. Welkom in Spanje. Mi vida es fiesta!

maarten tilburgs

maarten tilburgs

Maarten Tilburgs is 23 jaar en studeert cultuurwetenschappen in Maastricht. Tijdens zijn 5de semester volgt hij lessen aan de Ajou Universiteit in Suwon, een stad in Zuid-Korea met ruim 1 miljoen inwoners, 20 km ten zuiden van Seoul. Hij woont samen met Koreaanse studenten en andere uitwisselingsstudenten op de campus van de Ajou Universiteit. Hoewel hij zijn vakken moet halen, kiest Maarten voor Zuid-Korea omdat hij graag andere culturen wil leren kennen en benieuwd is naar de raakvlakken met de Nederlandse cultuur.