Eichholtz gaat eten

In deze serie struint prof. Piet Eichholtz (hoogleraar Finance aan de School of Business and Economics) de stad rond met een student of collega op zoek naar lekker eten.

Click here to read this series in English: https://www.observantonline.nl/English/EatingwithEichholtz 

Minimaliseren
Ons favoriete restaurant: Rozemarijn

Ons favoriete restaurant: Rozemarijn

Dit is het laatste verhaal over eten in Maastricht in dit academisch jaar, en om dat te vieren neem ik mijn favoriete tafelgenoot mee naar ons favoriete restaurant. Mevrouw Eichholtz en ik eten bij Rozemarijn, in de Havenstraat. Rozemarijn is een ide...

Op avontuur met eend

Op avontuur met eend

De Chinese keuken is zo ontzettend veelzijdig dat ik deze rubriek helemaal daarmee zou kunnen vullen. Bij het proeven en oordelen moet ik me daarom beperken tot één specifiek onderdeel om iets zinnigs te kunnen zeggen. En daarvoor kies ik eend. Ook daarvan bestaan vele varianten en bereidingswijzen, maar de bekendste twee komen uit Beijing en Kanton.

Pizza: “De eerste honger is gestild en we zijn alle vier gelukkig”

Pizza: “De eerste honger is gestild en we zijn alle vier gelukkig”

Is het studentenleven nog mogelijk zonder pizza? In examenweken en na lange dagen vol tutorgroepen heb je behoefte aan betaalbaar en gezond gemaksvoedsel. En dan kom je al snel uit bij Italië’s meest geliefde comfort food. Maar helaas zijn de m...

Twee Japanse studenten op de vrijdagse vismarkt

Twee Japanse studenten op de vrijdagse vismarkt

De hoeksteen van de Maastrichtse vrijdagmarkt is de vismarkt. De katholieke traditie om je te matigen op de dag dat Jezus gekruisigd is, betekende in de praktijk dat mensen op die dag vis aten in plaats van vlees, als ze dat tenminste konden betalen....

De beste friet van de stad

De beste friet van de stad

We zitten zo’n beetje midden in het carnavalsseizoen, dus de bierconsumptie gaat met de week omhoog. En na bier gaat er weinig boven een goede bak frieten met saus. Een perfecte tijd dus om friet te gaan proeven. Het is een cliché om met Bel...

Randwijckse broodjes

Randwijckse broodjes

Het lijkt evident dat een universiteit mensa’s nodig heeft, maar dat is het niet. Een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl is gedoseerde dagelijkse beweging, en een wandelingetje van het instituut naar een eetgelegenheid in de buurt...

Naar de Vietnamees

Naar de Vietnamees

Mijn allereerste Vietnamese maaltijd at ik lang geleden in Lomé, de hoofdstad van Togo. Mijn middelbare schoolvriend Gerard en ik zouden een maand gaan mountainbiken in West-Afrika. Na een lange vliegreis in een gammele Tupolev van Aeroflot zaten we ...

Viva Espagna

Viva Espagna

Mijn collega Juan Francisco Palacios Temprano heeft een grote familie in Asturië, in Noord-Spanje. In die streek bestaat een rijke traditie in het zelf maken van vleeswaren op basis van het beroemde Spaanse varken. Iedere winter, als de weersverwacht...

Ons dagelijks brood

Ons dagelijks brood

Het heimwee van de Duitse student bestaat uit Mutti und Brot. Het Duitse brood waar ze sinds hun kindertijd aan gewend zijn, heeft structuur, korst, uitgesproken smaakverschillen. Wij in Nederland hebben ‘watten’ en alles smaakt ongeveer hetzelfde. Dat geldt vooral voor het brood uit de supermarkt, maar de meeste bakkers doen het niet veel beter.