Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Deel Jezuïetencollectie naar Leuven

MAASTRICHT. Binnenkort verhuizen 24 duizend banden uit de Jezuïetencollectie, de belangrijkste bijzondere collectie van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek, naar de universiteit van Leuven. Het gaat vooral om boeken over theologie (o.a. Jansenistica), een vakgebied dat in Leuven wordt onderwezen aan de faculteit theologie en religiewetenschappen.
“Leuven krijgt de boeken in bruikleen. Ze blijven zichtbaar in onze catalogus”, zegt Marianne de Ruwe, adjunct-directeur UB Maastricht. Het magazijn aan de Grote Looiersstraat, waar de hele Jezuïetencollectie wordt bewaard, zal deels ruimte moeten gaan maken voor de verzameling uit Randwyck (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, psychologie). “We willen in 2015 één magazijn voor alle disciplines. Maar de boeken die het meest gebruikt worden, zullen natuurlijk gewoon in de open opstelling in Randwyck blijven staan.” Mocht er vraag zijn naar opgeslagen materiaal, dan zal dit worden getransporteerd van binnenstad naar Randwyck. De opslagruimte aan de Universiteitssingel 50 wordt ingericht met studieplekken.
De UB is al een hele tijd bezig met het ‘afvoeren’ van boeken en tijdschriften uit de gewone collectie. “We zijn een gebruikersbibliotheek. Veel tijdschriften zijn digitaal voorhanden. Bovendien blijken sommige boeken niet meer interessant. Dat geldt vooral voor vakgebieden als theologie, letteren en kunstgeschiedenis”, zegt De Ruwe. Eind vorig jaar organiseerde de bibliotheek al een boekenmarkt met vierduizend studie-, hand-, woordenboeken en literatuur voor 1 euro. Andere exemplaren gaan naar de stichting Boeken Steunen Mensen die projecten voor kansarme jongeren en kinderen in ontwikkelingslanden financiert, en weer andere krijgen via Mundo een tweede leven in ontwikkelingslanden. De Ruwe benadrukt dat het ‘afvoeren’ van boeken gebeurt volgens landelijke richtlijnen.
De Jezuïetencollectie is afkomstig van twee voormalige Jezuïetenopleidingen – de theologische faculteit Canisianum in Maastricht en de filosofische faculteit Berchmanianum in Nijmegen – én het voormalig Grootseminarie Warmond. De oudste boeken zijn van rond 1500, de meest recente van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)