Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Made in Europe - Go Short

Made in Europe - Go Short Made in Europe - Go Short Made in Europe - Go Short

Photographer:Fotograaf: From above: Tram, Sevilla, Prematur

Festival

Korte films mogen dan wel razend populair zijn op internet (YouTube, Upload Cinema), maar ze zijn helaas maar zelden te zien op het grote doek. Dit weekeinde komt daar verandering in. In Lumière Cinema vindt op 15 en 16 maart een satellieteditie plaats van Go Short, het International Short Film Festival Nijmegen. Twee dagen lang kun je je onderdompelen in de wondere wereld van de Europese korte film, met films uit alle mogelijke genres: animatie, documentaire, experimenteel of traditioneel narratief. De geselecteerde films worden gebundeld in compilatieprogramma’s van 70 à 90 minuten. Observant-filmrecensent Mark Vluggen zet drie tips voor het festival op een rijtje:

1. Tram – Michaela Pavlatova. Schitterende Tsjechische animatiefilm over de erotische dagdromen van een rondborstige tramconductrice die – luisterend naar het ritmische geluid van de afstempelmachine – haar hitsige fantasie de vrije loop laat. Te zien in het compilatieprogramma Drive – Best of European Shorts 1.

2. Sevilla – Bram Schouw. Het begint als een doorsnee roadmovie over drie jongeren die tijdens de zomer op de bonnefooi richting Sevilla reizen. ‘Been there, seen that’, dacht ik aanvankelijk. Ergernis over de zoveelste Nederlandse filmmaker die zo nodig met het geld van het Nederlands Filmfonds op vakantie moest. Maar er blijkt meer aan de hand. Veel meer. Tien minuten later zit je een brok in je keel weg te slikken. Sevilla is een perfecte korte film, tien minuten samengebalde melancholie over vrijheid en de fragiliteit van het leven. Te zien in het compilatieprogramma Going Dutch.

3. Premature – Gunhild Enger. Korte film over de eerste kennismaking van de zwangere Spaanse Lucia met haar Noorse schoonouders. Superpijnlijk, heel ongemakkelijk, maar duivels grappig. En enkel met dichtgeknepen billen uit te zitten. Te zien als onderdeel van het Opening Programme op vrijdagavond 15 maart.

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)