Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stelende student: “Het was een grapje”

Cateringmedewerkers zien elk jaar het bestek weer verdwijnen

MAASTRICHT. Een zekere ‘Na Cho’ zet een foto op Facebook, waarin hij – we zien alleen een arm en een hand, maar die ogen mannelijk – zichzelf voorziet van theezakjes en suiker met de mededeling dat hij het spul aan het jatten is, in de bibliotheek van Randwijck. Cateraar Albron zegt geen idee te hebben van de verliezen die het bedrijf op deze manier lijdt.

De reacties op de ontboezeming  in de Sharing is Caring-groep gaan alle kanten op. De een is “blij een andere anarchist”, te treffen, iemand anders waarschuwt dat “iedereen zich nu vast kan gaan voorbereiden op een hoger collegegeld, volgend jaar”.

Studenten die spullen uit de universitaire mensa’s en andere cateringfaciliteiten pikken, het is allesbehalve een nieuw verschijnsel. Dat ze er in kleine kring stoer over doen evenmin. Maar erover opscheppen op Facebook? Is jatten zo gewoon tegenwoordig?

Tja, in ieder geval gewoon genoeg dat er een niet mis te verstane boodschap is opgehangen bij het koffie- en heetwaterapparaat achter het de Ffwd-winkeltje (spreek uit als fast forward) bij de Randwijckbibliotheek. Een klein geplastificeerd briefje waarop staat dat het niet de bedoeling is dat de uitgestalde waar gratis wordt meegenomen.

Een medewerkster, die dat briefje overigens nog nooit is opgevallen, is niet verbaasd. “Hier in de winkel wordt niet veel gestolen, maar bij die apparaten wel. Vooral thee, suiker en melkpoeder. We kunnen daar ook niet allemaal op letten.”
Ook bij de UNS40 kantine heeft het personeel ervaring met proletarische winkelaars. “De dienbladen verdwijnen geregeld. Toen we nog met bestek en borden werkten, werd dat ook veel gestolen. Ik herinner me dat we toen twee keer per jaar bestek bij moesten bestellen.  Er zijn hier ook wel eens mensen door mijn collega’s op het stelen van eten betrapt. Dat is nu wat minder, want we hebben niet meer zoveel artikelen die zo in je broekzak passen.”
Bij de SBE-mensa aan de Tongersestraat is vooral bestek populair bij de dieven: “Met de dienbladen en borden valt het wel mee”, vertelt iemand van het kantinepersoneel. “We beginnen elk jaar in september met nieuw bestek. Binnen no time is daar weer een boel van verdwenen. Dan worden de studentenhuizen weer bevoorraad. Er wordt ook heel veel melkpoeder en suiker meegenomen. Dat zie je dan zo in de jaszakken verdwijnen. Daar is, denk ik, toch weinig aan te doen.”
Twee Nederlandse studentes staan voor de Randwijckwinkel op iemand te wachten. “Stelen? Nee, ik ken geen mensen die dat doen”, zegt de een resoluut. Wat ze ervan vinden dat iemand een foto van zijn daad op sociale media deelt? “Dat is al helemáál raar!” De ander: “ Niet heel cool, vind ik.”
In de UNS-40 kantine zit een groepje van drie Nederlandse studenten die er wel om kunnen lachen. “Op Facebook, da’s toch raar?” zegt een van hen ietwat ongelovig.

Bij huiscateraar Albron zijn ze uiteraard niet gelukkig met de verhalen over diefstal, zo meldt het hoofdkantoor in De Meern. Cijfers (hoe vaak, hoeveel verlies) hebben ze niet. Maar ze hebben er wel een opvatting over: “We gaan ervanuit dat onze gasten dezelfde normen en waarden hebben als wij en betreuren het als blijkt dat dit niet het geval is.”

En de theedief? Voorziet die maandelijks op deze manier in zijn behoeften als het banksaldo een kritiek peil heeft bereikt? En wat vindt hij van de reacties op Facebook? Het was allemaal een grap, mailt hij, nog altijd anoniem: “Het enige doel was om mensen aan het lachen te maken. Stelen is geen gewoonte van mij en de producten op de foto zijn weer op hun plek gelegd. De post was niet bedoeld om soortgelijk gedrag aan te moedigen. Bovendien drink ik geen thee. En als ik koffie drink, dan is het zonder suiker.”

Wammes Bos en Sjoerd Willen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)