Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse studentenhuisvesters zien geen krimp in verhuur aan eerstejaars

Monitor 2016 Kenniscentrum studentenhuisvesting

MAASTRICHT. Vorig studiejaar zou maar 16 procent van de Maastrichtse eerstejaarsstudenten meteen op kamers zijn gegaan, blijkt uit een recent rapport van het Kenniscentrum studentenhuisvesting (Kences). Maastrichtse studentenhuisvesters merken daar vooralsnog niets van en plaatsen vraagtekens bij de cijfers.

Maurice Evers, directeur van Maastricht Housing: “Als die cijfers zouden kloppen, zou er een enorme leegstand moeten zijn. Dat is niet het geval. Hooguit zijn de woningen iets langer in bemiddeling. Vorig jaar had ik ook een discussie met Kences over die cijfers. Toen werden de buitenlandse studenten namelijk niet meegeteld. Ik weet niet of dit model is aangepast.” Huib van Gastel van Huizen Beheer Maastricht geeft een soortgelijk antwoord: “Nee, van een dergelijke krimp merken wij nog niks. Het komt wel allemaal wat langzamer op gang. Waar eerst de drukte in mei begon, kloppen studenten nu vaker in augustus bij ons aan.” Karin van der Ven, eigenaar van Jules Housing: “Het enige wat ik daarvan kan zeggen is dat de vraag niet is toegenomen.”

Ook in Wageningen en Enschede is men niet overtuigd van de juistheid van de cijfers, aldus het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). De Delftse verhuurder DUWO is dat wel.

Kences reageert bij monde van directeur Ardin Mourik: “Ik vraag me af of de kritiek terecht is, hoewel we die niet voor de eerste keer horen. We hebben CBS-cijfers gebruikt en een enquête gehouden onder 45 duizend studenten. Daaruit kwamen vergelijkbare uitslagen. Ook de internationale diplomastudenten zijn bij het onderzoek inbegrepen. Daarnaast wil ik benadrukken dat de verschuiving slechts onder eerstejaars plaatsvindt. Onze cijfers moeten natuurlijk bruikbaar zijn. We gaan later dit jaar dan ook het gesprek aan met partijen uit alle studentensteden.”

 

Sjoerd Willen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)