Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een half jaar aan één stuk op reis trekt me niet. Ik zou heel snel heimwee krijgen”

“Een half jaar aan één stuk op reis trekt me niet. Ik zou heel snel heimwee krijgen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Imke Veltmans (Maasbree, 21)/ masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management, voorzitter Ragweek Maastricht/ vrijgezel/ woont in Maastricht

Ik ben een echt vaderskindje… Ik heb het krulhaar van mijn vader, maar voor de rest lijk ik op mijn moeder. Vooral onze humor, we lachen allebei om dezelfde soort flauwe grappen – tot grote irritatie van mijn oudere zus. Mensen zeggen ook dat ik dezelfde gezichtsvorm heb als mijn moeder, maar ik zie dat zelf niet.
Ik kan het goed vinden met mijn zus. Jazeker, maar we zijn niet van die zussen die elkaars kleding lenen. Dat zou trouwens ook lastig gaan want ik ben met mijn 1.60 meter een kop kleiner. We gaan wel regelmatig samen op vakantie. Afgelopen keer nog naar Praag. Het is fijn om een reisgenoot te hebben die je door en door kent en op dezelfde manier vakantie viert. Deze zomer willen we een reis naar Zuidoost-Azië maken, maar dat is nog niet zeker.
Ik was een extravert en spontaan kind. Het is niet zo dat ik met iedereen speelde, maar ik had wel veel vriendinnetjes. Een vast groepje dat nog steeds bestaat. Ondanks het feit dat we allemaal een beetje verspreid zijn over het zuiden zien we elkaar gelukkig nog vaak.
De laatste film die ik zag was … Ik ben laatst met een van mijn beste vriendinnen en onze moeders naar Bridget Jones’s Baby gegaan. Zoals ik al zei: ik deel mijn gevoel voor humor met mijn moeder. Dus af en toe, wanneer het in de hele bioscoopzaal doodstil bleef, hoorde je ons schateren.
Ik ben op zoek naar de grote liefde. Ik heb niet echt een beeld bij mijn ‘droomprins’. Het belangrijkste vind ik dat hij lief is. Grootste afknapper? Oneerlijkheid. Iemand die tegen me liegt heeft het snel verpest. O ja, en lelijke schoenen. Ik vind afgetrapte gympen wel veel over iemands verzorging zeggen. Van die jaren ’90 witte Nike airs zijn het tóppunt van lelijk.
Het laatste boek dat ik las. Project dromenland, geschreven door drie vrouwen die als advocaat of bankier op de Zuidas werken. Het is een behoorlijk smeuïg en spannend inkijkje in die wereld. De schrijvers geven je vaak het idee hebt dat het niet voor jouw ogen bedoeld is.
Als ik niet sport, word ik gek. Ik doe wel aan sport, maar heel sportief ben ik niet. Doordat ik met anderen afspreek, lukt het me om wekelijks te gaan. Dat is gezelliger en meteen een stok achter de deur. We doen nu groepslessen met gewichten. Ik heb jarenlang gedanst met de vriendengroep. Verder heb ik nog een paar jaar getennist en bij Saurus geroeid. Vooruit, misschien ben ik best sportief. Maar ik ben er niet erg goed in.
Ik ben donateur van…Nergens van, eerlijk gezegd. Met de Ragweek halen we hopelijk een boel geld op voor goede doelen. En als kind ben ik natuurlijk wel eens met kinderpostzegels of voor Unicef langs de deuren geweest. Sinds ik aan de Ragweek meewerk, ben ik gaan inzien hoe mensen elkaar met heel weinig al enorm kunnen helpen. Omdat de goede doelen waarmee we samenwerken lokaal zijn, wordt het werk dat ze doen ook weer een stukje tastbaarder.
Na mijn studie ga ik de wereld rond reizen. Een half jaar aan één stuk op reis zijn trekt me niet. Ik zou heel snel heimwee krijgen. Ik ben een beetje een huismus ja. Ik kan niet lang zonder mijn familie en vrienden. De gaafste reis was naar New York, toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren. Het was mooi om al die bekende plekken eens in het echt te zien. Wat ik niet verwacht had, was dat de mensen er heel aardig waren. Ik dacht dat het er heel druk zou zijn en de mensen heel gehaast, maar iedereen was verbazend behulpzaam.
Als ik thuis kom is het eerste wat ik doe…Schoenen uittrekken. Nee, dat is geen huisregel, maar ik vind het gewoon fijn om met mijn voeten op de bank te zitten en ik woon in een oud en dus gehorig huis. Vervolgens plof ik dan graag even neer met een Cup-a-soup. Helaas heb ik niet zo vaak tijd voor ontspanning. Een master, bestuursjaar én het contact met vriendinnen onderhouden is best zwaar. Als ik een avondje vrij heb, app ik meteen wat vriendinnen om samen te gaan eten.
Dit is verre van mijn laatste voorzitterschap. Zeg nooit ‘nooit’. Ik zie mezelf later wel een managementfunctie bekleden. Besturen is onderdeel van mijn opleiding en ook leuk. Vorig jaar zat ik al in het activiteitencomité van de Ragweek. Ik had me dit jaar voor meerdere functies opgegeven maar wilde het liefst voorzitter zijn. De verantwoordelijkheid leek me een uitdaging en ik wilde eens zien hoe het is om zoveel controle te hebben. Ik ben ook een beetje een control freak. Ik heb heel graag de touwtjes in handen, maak ook altijd van allerlei lijstjes, en ik raak heel gestrest van chaotische toestanden.
Belangrijkste eigenschap van een goede vriendin.  Eerlijkheid. Je moet iemand kunnen vertrouwen, dat vind ik heel belangrijk. Ik vind eerlijk wél iets anders dan direct. Je moet niet achter elkaars rug om gaan klagen, maar wel rekening met de ander houden in wat je zegt en hoe je iets zegt.
Verdrietigste herinnering.[Stilte] Ik herinner me dat mijn goudvis dood ging toen ik acht was. Het was mijn eerste huisdier ooit. Ik heb toen van takjes nog een kruisje voor het graf gemaakt. [Dan aarzelend] En het overlijden van mijn opa, de vader van mijn vader. Hij stierf vijf jaar terug aan alvleesklierkanker. Ondanks dat hij al drie jaar met die gevaarlijke variant rondliep, kwam zijn dood toch onverwacht.
Ik lig ’s nachts wakker van… Ik lig eigenlijk nooit ergens wakker van. Nou ja… soms van mensen die buiten lawaai maken. Ik woon aan de voorkant van een huis aan de Wilhelminasingel dus ik krijg nog wel eens wat mee van terugkerend uitgaanspubliek.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)