Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

Photographer:Fotograaf: Studium Generale

Festival 2017 Pleasure Arts and Science

We zitten nog maar nauwelijks in café de Tribunal of RTV Maastricht belt. Nee, hij zit nu in een interview, maar over een klein uurtje is hij beschikbaar. De lokale tv-zender zal in aanloop naar 8 en 9 september veel aandacht besteden aan PAS 2017: Pleasure, Art and Science. Een UM-festival dat dit jaar voor de vierde keer - door Studium Generale - wordt georganiseerd.

 

 

Jacques Reiners, hoofd van het Studium Generale, zit er rustig bij deze donderdagochtend. Hij heeft het programma allang rond: “Toen we afgelopen februari groen licht van het college van bestuur kregen, had ik de groslijst met mogelijke gastsprekers, bands en podiumartiesten allang klaar. Ik ben meteen gaan mailen en bellen. De sprekers, veel Maastrichtse onderzoekers, zeiden zonder uitzondering ja. Er zijn hebben zich al onderzoekers gemeld die in 2018 mee willen doen.” Het staat namelijk al vast dat er dan opnieuw een Festival PAS wordt georganiseerd. Reiners, zichtbaar vergenoegd: “Heb je het programmaboekje goed gelezen? Heb je gezien wat daar in staat? Het voortbestaan van PAS is tot en met het 45-jarig bestaan van de UM gegarandeerd.” Tot en met 2022 dus. Hij zal dat alleen zelf niet meer als hoofd van Studium Generale meemaken. In juni 2018 ‘moet’ hij met pensioen. “Ik bereid PAS 2018 wel voor. Ik ben deze zomer naar zeven festivals geweest om bands en straattheatergroepen te bekijken.”

Er is ook dit jaar weer veel dat het publiek niet mag missen, aldus Reiners. Hij denkt aan: acrobaat Mauricio Cugat die allerlei figuren in de lucht maakt terwijl hij aan zijn haar hangt. “Eén enkele haar kan ongeveer 100 gram aan gewicht dragen”, vertelt het programmaboekje. Een volle bos moet dus een hoop meer aankunnen. Of de Antwerpse nachtburgemeester en verteller Don Vitalski die zijn licht over het leven van muzikant Prince laat schijnen. Met geluid en beeld. En dan is er de ouderwetse blues en jazz van Bruce Ellison and the Jellodies, of het swingende SuperSka, de band die vorig jaar ook tijdens het UM-personeelsfeest optrad.

Waar hij het trotste op is? Op de openingsvoorstelling donderdagavond door schrijver en kunstenaar Armando en de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko: Ik hoorde dat er geluisterd werd. Blijkbaar is Reiners niet de enige die uitziet naar deze “cross-over van literatuur en muziek”, want de kaartjes - er staan 175 stoelen op de binnenplaats van het Studentenservicecentrum - zijn al ‘uitverkocht’. Reiners: “De entree is gratis, maar vol is vol. We hebben nu al een hoop mensen op de reservelijst staan.”

Waarom zouden stúdenten naar PAS moeten gaan? Reiners: “Zij kunnen kennismaken met de Maastrichtenaren. Normaal leven ze langs elkaar heen, maar hier komen ze elkaar tegen. En er is veel muziek die gericht is op een jonger publiek, zeker op de binnenplaats van de Minderbroedersberg en het SSC, maar ook in de kleine tuin van de rechtenfaculteit. Daar zijn singer-songwriters te horen.”

Medewerkers, zo vervolgt Reiners, krijgen de kans om kennis te maken met het werk van onderzoekers uit andere faculteiten en vakgroepen. “De wetenschappers die een lezing geven vinden het op hun beurt juist leuk om kennis te maken met het publiek. Ze hebben daar niet vaak contact mee terwijl ze daarvoor toch werken.” En de burgers uit de stad? “Die worden door PAS verleid om de gebouwen die ze alleen van de buitenkant kennen, eindelijk binnen te stappen.”

Nog één ding, zegt Reiners. Hij wijst op zijn tekst in het programmaboekje: ”We kunnen niet beloven dat de weergoden ons dit jaar net zo gunstig gezind zullen zijn als vorig jaar. Waar iedereen wel grip op heeft, is de weersgesteldheid in zijn of haar gemoed, ofwel: laat de zon in uw hart schijnen en kom genieten van het PAS-festival.”

 

Festival Pleasure Art and Science 2017

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september organiseert het Maastrichtse Studium Generale voor de vierde keer het Festival PAS (Pleasure, Art and Science) in en rond de universiteitsgebouwen van het Jekerkwartier, het conservatorium en de Toneelacademie. Met 58 lezingen (veelal door Maastrichtse wetenschappers), tien theater- en dansvoorstellingen, dertig concerten, maar ook een heuse schiettent, een trouwkapel, exposities en locaties om te eten en te drinken, laat de universiteit weten dat ze weer back in town is. De opening is traditiegetrouw op donderdagavond. Deze keer met de voorstelling Ik hoorde dat er geluisterd werd op de binnenplaats van het Studentenservicecentrum, Bonnefantenstraat 2. Het gaat om een cross-over van literatuur (van Armando, voorgelezen door de schrijver zelf) en muziek door Oleg Lysenko op bayan (een Russische knopaccordeon) en bandoneon. De 175 beschikbare plaatsen zijn al ‘uitverkocht’.

De toegang voor PAS is gratis, iedereen is welkom, maar voor elke activiteit geldt: vol is vol. Voertaal: Nederlands en Engels. Meer weten: www.pasmaastricht.nl

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)