Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘UvA-proefschrift aangetast door fraude begeleider’

NEDERLAND. Sociaalpsycholoog en vermeend fraudeur Jens Förster gaf verdachte data aan een promovendus die hij begeleidde. Een deel van het proefschrift is daardoor waardeloos geworden, meldt de Universiteit van Amsterdam.

Vier promovendi heeft de Duitse wetenschapper Förster begeleid in zijn tijd aan de UvA. In drie gevallen heeft dat geen problemen veroorzaakt, concludeert een onderzoekscommissie, maar in het vierde proefschrift zijn mogelijk valse data gebruikt.

De promovendus kreeg de data van haar begeleider en ze hebben er samen over gepubliceerd in een tijdschrift voor experimentele psychologie. De universiteit heeft het tijdschrift nu verzocht het artikel in te trekken, want de gevonden effecten zijn onverklaarbaar sterk en lineair. Bovendien is de bron van de data niet duidelijk.

De mogelijke fraude komt voor rekening van Förster, vindt de UvA, dus er is geen reden om de promovendus verantwoordelijk te houden. Ze hoeft haar doctorstitel dus niet in te leveren.

In Duitsland, waar Förster een gevierd wetenschapper was, werden de beschuldigingen niet voetstoots aangenomen. Zelf ontkent hij nog altijd dat hij data heeft gemanipuleerd, maar inmiddels is hij niet meer werkzaam aan een universiteit. Ook de prestigieuze Humboldt-beurs van vijf miljoen euro liet hij na de beschuldigingen aan zich voorbijgaan.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)