Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik was verbaasd dat we nog leefden"

"Ik was verbaasd dat we nog leefden" "Ik was verbaasd dat we nog leefden"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

UM Ink

In 2001 liet Johan Strijckers (48),  projectleider programma & nieuwe media bij de gemeente Maastricht, zijn eerste tattoo zetten, maar inmiddels beslaan ze een groot deel van zijn borst, rug en beide armen. Zijn hele rechteronderarm, boven- en onderkant, is bedekt met een kapotte zandloper, de dodenkaart van het tarotkaartendek met een dolk erdoorheen, vleugels en de tekst ‘Time is an illusion’.

“In juni 2011 heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad. Ik was voor mijn eigen productiebedrijf onderweg naar Zwitserland om een potentiële filmlocatie te bekijken toen we op de Duitse snelweg van achter werden aangereden door een auto die 240 km per uur reed. Via de vangrail werd onze auto, een zware pick-up (Mitsubishi L200), gelanceerd en sloeg zeven keer over de kop. Alles vliegt je om de oren: je cd’s, je zonnebril, stukjes voorruit, alles wat je in de auto hebt liggen. Driehonderd meter verder kwamen we tot stilstand. Ik was verbaasd dat we nog leefden want ik wist dat we richting een brugpijler rolden. Wonder boven wonder had ik alleen een gekneusde rug, schouder, nek en een schaafwond op mijn arm; mijn bijrijder een gebroken sleutelbeen. ‘Hier had het voor jou moeten eindigen, vanaf nu is alles extra tijd’ zei de politieagent die snel ter plekke was. De grote sterke auto waar ik in reed, is onze redding geweest: sindsdien rijd ik alleen nog maar in pick-ups.

Na mijn ongeluk heb ik een paar grote levenskeuzes gemaakt: ik heb mijn scheiding - waar toen nog wat twijfel over was - doorgezet, ik ben uit mijn bedrijf gestapt zodat ik meer tijd kreeg voor mijn kinderen, ik ben een nieuwe relatie begonnen, vaker gaan motorrijden en ik heb meer tattoos laten zetten. Voor sommige mensen is het raar dat ik na zo’n ongeluk wel nog zo veel motorrijd. Maar motorrijden is voor mij leven, het ultieme gevoel van vrijheid. Op de motor voel en ruik je alles: de wind, geuren uit een keuken die je passeert of vers gemaaid gras.

Mijn eerste tattoo na mijn ongeluk staat op mijn rechteronderarm. Heel belangrijk is de tekst: ‘Time is an illusion’. Dat staat voor mij voor de relativiteit van alles: niets is vanzelfsprekend dus geef je geliefden een knuffel voor je weggaat, want het kan zomaar de laatste keer zijn. De zandloper symboliseert het leven: bovenin het begin van het leven en onderaan de dood. Het zand in de zandloper van mijn tattoo is de tijd die je in het leven hebt. Aan de onderkant, bij de dood, is hij kapot en is er wat zand uit gelopen; dat is de extra tijd die ik heb gekregen. Er staat een mes door de tarotkaart, de dodenkaart, omdat ik de dood heb bedrogen en er nog ben. De vleugels symboliseren vrijheid die ik heb om in de extra tijd opnieuw te beginnen.

Als een filmmaker zijn werk goed heeft gedaan, klinken auto-ongelukken precies zoals het bij mij klonk. Dan krijg ik een adrenalineschok, maar ik heb er verder geen trauma aan overgehouden. Ik heb wel een alertheid in het verkeer ontwikkeld. Iemand die ooit verbrand is, loopt ook met een grote boog om de kachel heen.”

Dit is een rubriek waarin medewerkers en studenten worden geïnterviewd over hun tattoo. De burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, is in de week van 5 maart hoofdredacteur; vandaar de keuze voor een medewerker van de gemeente.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2018-03-06: Erik Klok
Mooi dat je dit verhaal wilt delen Johan. Heftig verhaal, zeg!
2018-03-08: Huub Beckers
Hi Johan,
Nooit geweten, heel ontroerend.
Relativerend...
Moedig

2018-03-08: Marga Peters
Hier word ik wel even stil van, grote sterke man!
2018-03-30: roy vertommen
wow dit zijn dingen waar je inderdaad even bij stil staat.
Sommige dingen zie je van buiten af niet super dat je het verhaal zo hebt gedeeld .

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)