Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Je moet niet een te groot ego hebben, je moet echt dingen samen willen doen”

“Je moet niet een te groot ego hebben, je moet echt dingen samen willen doen”

Photographer:Fotograaf: Annemie Schols met peer, het symbool van Eatwell

“Samenwerken heeft alleen nut als er sprake is van een win-win-situatie; als je met collega’s samenwerkt die je eigen onderzoek kunnen versterken en als je samen iets nieuws te bieden hebt”, zegt prof. Annemie Schols, directeur van Nutrim en projectleider van het interfacultaire onderzoeksproject Eatwell. Vorige week werd bekend dat Eatwell de komende drie jaar in totaal één miljoen extra krijgt van de UM om de aanpak van obesitas te verbeteren: in Nederland, in Europa, en wereldwijd. Met aparte aandacht voor kinderobesitas en met oog voor de regio. 

 “In Nutrim werken we al jaren samen met onderzoekers uit zestien basale en klinische vakgroepen. Denk aan medische microbiologie, kindergeneeskunde, toxicologie, heelkunde, interne geneeskunde. Interdisciplinariteit is het bestaansrecht van  Nutrim.” In Eatwell hebben de faculteiten Health, Medicine and Life Sciences, psychologie, rechten en de School of Business and Economics hun krachten gebundeld. Dat gebeurt nergens ter wereld op dit terrein, weet Schols.

Binnen dit omvangrijke onderzoek richten de Nutrim-onderzoekers zich op de biologische processen die ten grondslag liggen aan obesitas: hoe raakt de stofwisseling ontregelt, welk type voeding en beweging zijn goed, wat verhoogt het risico op overgewicht? De psychologen kijken onder leiding van prof. Anita Jansen naar de psychologische processen: hoe zit het met de eigenwaarde, is er een pathologie in het eetgedrag, wat is het cognitieve profiel dat bij obesitas past? Schols: “Wij zijn allebei top binnen ons vakgebied. Nutrim behoort tot de top 10 procent van de wereld. Anita en haar groep scoren internationaal ook heel goed. Als je dan gaat samenwerken kun je een enorme slag maken.” Uiteindelijk willen de onderzoekers met nieuwe, door henzelf ontwikkelde testen de patiënten in kaart brengen: van de samenstelling van het lichaam (bot, spier, vetverdeling), fysieke fitheid, het cognitieve profiel, biomarkers voor risico op chronische ziekte, tot gedrag. “Op basis daarvan zoeken we naar nieuwe therapieën en hopen we op de langere termijn meer zicht te krijgen op de genetische voorspelbaarheid van obesitas. We zijn van plan om de resultaten die we met onze nieuwe interventies boeken te vergelijken met de beste leefstijladvisering die nu gangbaar is.”

De juristen zijn vanaf dag één bij het project betrokken zodat zij de juridische consequenties van de opgedane kennis kunnen beoordelen. Hoe zit het met de privacy? Wie krijgt het profiel van een patiënt te zien? Wat is de rol van de zorgverzekeraar? De economen op hun beurt zullen hun expertise inzetten bij het opzetten van een genetisch preventiecentrum.

Met goede onderzoekers alleen ben je er niet, benadrukt Schols. “Je boekt alleen succes als het klikt tussen de kartrekkers (in dit geval Schols, Jansen, Ellen Vos van rechten en Jos Lemmink van SBE, red.) én ze bereid zijn om over de facultaire grenzen te kijken. Je moet niet een te groot ego hebben, je moet echt dingen samen willen doen. Ik heb dat miljoen niet binnengehaald, maar wíj hebben dat gedaan. Als mensen te veel ‘ik’ zeggen vind ik dat vaak een teken van zwakte. Als je zeker bent van je eigen kunnen en rol, dan hoef je dat niet nog eens te benadrukken.”

Of het toeval is dat juist de onderzoeksprojecten met twee vrouwelijke projectleiders (Hildegard Schneider en Schols) de buit hebben binnen gehaald, weet ze niet.  “Je moet echt wat te bieden hebben, wij van Eatwell zien deze subsidie als een blijk van waardering.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)