Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Groen licht kwaliteitsafspraken FPN

Directeur Martijn: “U-raad was een grillige partner”

MAASTRICHT. De universiteitsraad stemde vorige week ook in met de kwaliteitsafspraken van de faculteit psychologie en neurowetenschap. Alle faculteiten hebben nu groen licht.

Vlak voor kerst kregen de kwaliteitsafspraken - de besteding van het geld dat vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs - van de psychologen geen goedkeuring van de universiteitsraad. Heet hangijzer: de faculteit zou niet al het onderwijsgeld dat ze van het rijk krijgt ook daadwerkelijk aan onderwijs besteden. Uitleg van het aangeschoven faculteitsbestuur over de kostbare, maar noodzakelijke onderzoeksinfrastructuur met zijn laboratoria en scanners, de achterblijvende overheidsbijdrage (FPN gedraagt zich wat betreft onderzoek als FHML, maar krijgt niet de hogere bètafinanciering per student) en de samenhang tussen onderzoek en onderwijs, kon de U-raad toen niet overtuigen.

Maar na een overleg tussen een delegatie van de U-raad en de faculteit half januari, en een presentatie van faculteitsdirecteur Carolien Martijn tijdens de jongste raadsvergadering, was de kou uit de lucht. Martijn vertelde dat de staf gemiddeld 59 procent van zijn tijd aan onderwijs besteed; de faculteit ondanks een sterke groei blijft kiezen voor kleine onderwijsgroepen; de scores op de rankings goed zijn; dat FPN de drie door de U-raad aangewezen thema’s -  kleinschalig intensief onderwijs, begeleiding van studenten en ‘professionalisering’ van docenten; drie van de in totaal zes thema’s die landelijk zijn vastgesteld -  al op niveau heeft en dit met de studievoorschotmiddelen op niveau wil houden. Bovendien, zo legde ze uit, heeft FPN ook extra zaken in het kader van de kwaliteitsafspraken aangepakt: denk aan het mentorschap voor masterstudenten en de aanstelling van een assessment coördinator.  

Hoe kijkt de faculteit terug op het proces, wilde studentraadslid Niels van der Sangen weten. Kan ik eerlijk zijn, vroeg Martijn. “De U-raad was een grillige partner voor ons. Wij waren als bestuur al langer bezig met de invulling van de kwaliteitsafspraken.” De afkeuring voor kerst was een “schok”, vulde decaan Anita Jansen aan. “We dachten dat we het goed deden.” Martijn: “U hield nu heel strikt vast aan de thema’s 1, 2 en 6. Ik hoop dat u ons in de toekomst wat meer ruimte geeft en meer naar de inhoud kijkt en niet alleen naar de besteding van de euro’s.”

Waarna de kwaliteitsafspraken onder applaus werden goedgekeurd.

 

 

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)