Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Universiteitsraad: voorzitter Van Tilburg moet vertrekken

Universiteitsraad: voorzitter Van Tilburg moet vertrekken

Photographer:Fotograaf: archief Jonathan van Tilburg

MAASTRICHT. De voorzitter van de universiteitsraad Jonathan van Tilburg moet vertrekken. Woensdagmiddag, tijdens het vertrouwelijke vooroverleg en net voor het begin van de openbare raadsvergadering, verliet hij de zaal met de woorden: “Ik ben ontslagen.” Dit tot verbazing van de groep wachtenden bij de deur, onder wie de voorzitter en de vicevoorzitter van het college van bestuur.

De universiteitsraad spreekt in een uiterst summiere verklaring die vandaag - donderdag 28 februari -verscheen, niet van ontslag. Daar heet het dat Van Tilburg is “verzocht om zijn eigen positie binnen de raad te heroverwegen”. Van Tilburg heeft overigens geen positie ‘binnen’ de raad, hij is als ‘externe’ voorzitter aangesteld en dus geen lid van de U-raad. Die raad is nu in afwachting van zijn reactie en wil verder geen antwoord geven op vragen.

Van Tilburg, universitair hoofddocent humane biologie, is bezig aan zijn tweede termijn als voorzitter en werd vorig jaar maart herbenoemd voor een periode van twee jaar. Hij legt per 1 maart zijn functie neer, laat hij desgevraagd weten. “Ik was iets te voorbarig met mijn uitspraak (ik ben ontslagen) gisteren.” Over de reden van zijn vertrek wil hij nu niets loslaten, behalve: "Het betreft de invulling van de rol als onafhankelijke/technisch voorzitter en de organisatie van de ondersteuning van de universiteitsraad." Na carnaval heeft Observant een interview met de gewezen voorzitter.

Voorlopig zal de vicevoorzitter van de universiteitsraad en studentraadslid Jurgen van Heertum zijn taken waarnemen.

Het is de derde keer in de geschiedenis van de UM dat een U-raadsvoorzitter gedwongen vertrekt. In 1982 werd de voorzitter, student Richard Starmans, tot aftreden gedwongen nadat zijn U-raadsfractie bij de Tweede Kamer tegen de bouw van een academisch ziekenhuis had gelobbyd.  

In 2003 hield voorzitter Alita Hidding, van buiten de UM aangetrokken, de eer aan zichzelf, waarmee ze een dreigende motie van wantrouwen voorkwam. Ze was iets meer dan een jaar daarvoor benoemd. Haar al te zakelijke stijl en vooral het verwijt dat ze te dicht tegen het college van bestuur aanleunde, deden haar de das om.  

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)