Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Van student naar romanschrijver

Van student naar romanschrijver

Literaire wedstrijd onder studenten

Ben jij een student met schrijfambities? Dan is dit je kans om die waar te maken. Observant organiseert samen met vijftien andere universiteits- en hogeschoolbladen een literaire wedstrijd voor studenten. De winnaar van Observant krijgt een workshop aangeboden van literair agentschap Sebes & Bisseling. Uiteindelijk wordt de landelijke winnaar geholpen om de roman gepubliceerd te krijgen.

Veel studenten dromen ervan ooit een roman te publiceren. Met de literaire wedstrijd Wie wordt de nieuwe studentenauteur? maak je kans die droom te realiseren. Je hoeft niet meteen een hele roman in te leveren, maar alleen de eerste twee hoofdstukken of een afgerond kort verhaal plus een A4tje waarin je vertelt waar het boek over gaat en waarom het gepubliceerd zou moeten worden.

Aan de wedstrijd doen zestien universiteits- en hogeschoolbladen mee, die bij de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs horen. Ieder blad kiest – met behulp van een lokale jury – een eigen winnaar. Deze winnaars krijgen een workshop van onze partner van de wedstrijd: literair agentschap Sebes & Bisseling. Hierin gaan ze aan de slag met hun voorstel en krijgen ze tips om hun idee te verbeteren. Daarna bekijkt een landelijke jury de voorstellen en wordt er één winnaar gekozen. Hij of zij krijgt ondersteuning bij het afmaken van de roman en het vinden van een geschikte uitgever. Bij de literair agent is de kans op het vinden van een uitgever hoog.

Het literair agentschap Sebes & Bisseling werkt voor veel Nederlandse schrijvers, zoals Murat Isak, Manon Uphoff en Clairy Polak. De literair agenten werken samen met auteurs om de best mogelijke versie van een manuscript bij uitgevers aan te kunnen bieden. Ook helpen ze auteurs bij het krijgen van een zo goed mogelijk voorschot, met administratieve zaken en het regelen van lezingen.

Eén van de auteurs die bij dit agentschap zit is Roelof ten Napel, schrijver van verhalen en poëzie én net afgestudeerd in wiskunde en wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Utrecht. Hij deed in 2012 mee aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now en won de regionale competitie. “In de jury bleek iemand van het literair agentschap te zitten. Die was gecharmeerd van mijn werk en vroeg of ik meer geschreven had. Ik antwoordde van wel, maar dat ik daar nog niet helemaal tevreden over was. Dat was voor de literair agent schijnbaar het juiste antwoord. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.”

Ten Napel kreeg vanuit het agentschap steun bij het maken van zijn eerste boek Constellaties dat in 2014 verscheen. In 2017 publiceerde hij de roman Het leven zelf en in 2018 de poëziebundel Het woedeboek. Die laatste bundel werd genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Grote Poëzieprijs.

De combinatie van studeren en schrijven, ging Roelof goed af. “In het begin deed ik het in mijn vrije tijd, later werd het serieuzer en besteedde ik meer tijd aan schrijven. Het hielp dat ik wist dat het misschien gepubliceerd zou worden. Al heb ik door het schrijven wel een beetje studievertraging opgelopen.”

Hij heeft een tip voor de studenten die overwegen mee te doen. “Je moet niet meedoen om bekend te worden of iets gaan schrijven waarvan je denkt dat anderen het willen lezen. Kijk eerder waar je zelf goed in bent en wat je al schrijvend wil onderzoeken.”

Dus heb jij literaire ambities en wil je meedoen? Zorg dan dat je korte verhaal of de eerste twee hoofdstukken van je roman voor 1 februari 2020 op de redactie binnen zijn. Voor beide inzendingen geldt dat je óók een synopsis van je boek moet aanleveren en de reden waarom jij vindt dat jouw boek het publiceren waard is. Je kunt de inzending sturen naar: cleo.freriks@maastrichtuniversity.nl.

Voor 1 maart 2020 zijn alle winnaars van de deelnemende bladen bekend. De winnaars krijgen een uitnodiging voor een workshop, georganiseerd door Sebes & Bisseling. Voor de zomer maken we bekend wie de nieuwe studentenauteur van Nederland wordt.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)