Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Veganistische eten in Uruguay bijna landverraad”

“Veganistische eten in Uruguay bijna landverraad”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Eten met Eichholtz

De Universiteit Maastricht zou in de toekomst weleens bekend kunnen worden als de hamburgeruniversiteit. Mark Post is sinds de grote mediapresentaties van zijn hamburgers van zelfgemaakt cultuurvlees een wereldster. Zijn bedrijf Mosa Meat heeft de ambitie om de wereld van het vlees fundamenteel te veranderen.

Om de traditionele wereldvleesproductie naar beneden te krijgen, is de burger inderdaad een goed begin. Het is waarschijnlijk het meest gegeten fastfood-vlees, in ieder geval in het Westen.

Veganist

Maar dat is voor de toekomst. Voor mensen die eerder impact willen hebben, bestaan er nu al volop vegetarische hamburgers, ook in Maastricht. Ik ga op jacht met Paul Smeets en Nicolas Duran, beiden werkzaam op de School of Business and Economics. Paul is een zogenaamde ’default veganist’. Dat wil zeggen dat hij normaal gezien alleen maar plantaardig voedsel koopt en kookt, maar dat hij wel vlees eet als hem dat wordt aangeboden, bijvoorbeeld tijdens een diner bij vrienden. Nicolas daarentegen, is een Uruguayaan, en in Uruguay draait het leven om de barbecue, liefst met veel vlees en een beetje groente. Overschakelen op een veganistisch menu is daar zoiets als landverraad, maar Nicolas eet al veel minder vlees sinds hij in Nederland is. Maar toch: als een man als Nicolas liefde kan ontwikkelen voor een vegetarische hamburger, dan is er hoop voor de wereld.

Burgerlijk

We gaan eten bij restaurant Burgerlijk in de Rechtstraat, volgens velen de beste hamburgertent van Maastricht. Zij hebben een grote keus aan burgers, waaronder twee die veganistisch zijn: een van soja en zeewier en de ander van tempé. En om die in perspectief te plaatsen, bestellen we ook een traditionele burger, een van wild en een van wagyu rundvlees. We eten in twee rondes en ronde één bestaat uit vega en de wagyu.

We beginnen met de combinatie van soja en zeewier. Die is zacht vanbinnen, maar heeft een aardig krokant gebakken korst. De smaakmakers zijn wasabi-mayonaise en guacamole en die combi is een beetje duf. De wakame salade van zeewier zou normaal gezien moeten zorgen voor wat frisheid, maar het blijft allemaal een beetje saai. Als om te benadrukken dat het hier om een vega product gaat, is het broodje groen. Het is ook wat te zacht.

Geen succes

De tempé-burger bestaat uit een schijf tempé, met gado gado saus, taugé en zoetzure groenten. Eigenlijk is dit een broodje gado gado. Het is zeker niet slecht, al mag het wat pittiger. Maar de tempé verbetert het gerecht niet. We begrijpen dat er een schijf van het een of ander in moet om binnen de definitie van hamburger te vallen, maar dit is een beetje droog met een enigszins onprettig mondgevoel. Geen succes.

De wagyu--burger is alweer veel beter. Er zit gegratineerde kaas op met een uiencompote en truffelmayonaise. Dat werkt uitstekend: lekker, maar niet overheersend, zodat de het vlees de boventoon voert. Nicolas is zeer onder de indruk van het vlees, en dat is natuurlijk een groot compliment gezien zijn Uruguayaanse achtergrond.

De bijgerechten zijn cole slaw en frieten. De cole slaw is oké, maar je proeft teveel mayonaise en mist een kneepje citroen en wat peper. De frieten zijn goed. Ook na vijf minuten zijn ze nog warm en krokant en de mayo is prima.

Andere koek

De tweede ronde bestaat uit de burger van wild en de klassieker van limousin rundvlees. Dit is andere koek! De klassieker heeft alles wat een hamburger lekker maakt. Heerlijk krokante bacon, een prima broodje, goede traditionele smaakmakers – tomaat, uienringen, sla en augurk – en een prima cocktailsaus die alles samenhang geeft en ondersteunt. Het vlees is uitstekend.

Maar het echte genieten komt op het laatst, met de wildburger van een mix van hert en zwijn. We zijn het eens dat we zelden zo’n goede burger hebben gegeten. Nicolas krijgt een gelukzalige glimlach op zijn gezicht en zelfs veganist Paul is onder de indruk. Het vlees is perfect gebakken: goed bruin van buiten en nog licht rosé in het midden, dus heerlijk sappig. De smaak is hemels. En de ondersteuning is ook top, met pecannoten voor de bite, een heerlijke combinatie van portsaus en gekaramelliseerde witlof en een fenomenaal broodje. Vakwerk!

Mark Post

Het is duidelijk dat Burgerlijk uitstekende kwaliteit levert in vlees, maar dat hun goede bedoelingen in plantaardige burgers nog niet leiden tot een topsmaak. Het wachten is op het cultuurvlees van Mark Post om dat op te lossen.

Piet Eichholtz

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)