Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Universiteiten schenden afspraken over bindend studieadvies’

NEDERLAND. Niet alle universiteiten - de UM doet dat wel - houden zich aan de gezamenlijke afspraken over het bindend studieadvies, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De Socialistische Partij wil opheldering van de minister.

Gezien de coronacrisis zouden eerstejaars studenten allemaal uitstel van het bindend studieadvies moeten krijgen, vindt de LSVb. Dat zou vorige week ook zijn afgesproken met universiteiten en hogescholen.

En dat was al een compromis, zegt voorzitter Alex Tess Rutten, “Wij vinden eigenlijk dat je deze lichting studenten helemaal geen bindend studieadvies meer moet geven. Dat geeft rust en duidelijkheid.”

 Andere koers

Terwijl de hogescholen inderdaad alle hbo-studenten uitstel verlenen van het bsa, net als de Universiteit Maastricht, varen sommige universiteiten een andere koers. Wageningen bijvoorbeeld verlaagt de norm voor het bsa, maar schaft hem niet af. Bij enkele andere universiteiten gaan ze checken of de studievertraging echt door de coronacrisis komt.

Daarmee doen ze eigenlijk niets nieuws. Overmacht is altijd een reden voor uitstel of verlaging van het bsa, dus coronacrisis of niet, in feite verandert er helemaal niets. Dat concludeerde het HOP vorige week in een analyse.

Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de Socialistische Partij kan het haast niet geloven en verzoekt minister Van Engelshoven om opheldering. “Er is nu in het veld verwarring over en dat lijkt me onwenselijk”, schrijft hij. Zijn verzoek krijgt steun van regeringspartijen en oppositie.

In sommige media verschenen verkeerde berichten over corona en het bindend studieadvies, die universiteitenvereniging VSNU dan ook op twitter weersprak. “In tegenstelling tot wat geschreven wordt, is niet besloten tot generiek uitstel van het bsa”, onderstreepte de vereniging.

Kwalijk

De LSVb baalt van de situatie, zegt Rutten. “Ik vind het heel erg kwalijk dat sommige universiteiten er toch anders mee omgaan dan afgesproken. Studenten zijn juist gebaat bij iets van houvast en duidelijkheid.”

Het Interstedelijk Studenten Overleg bevestigt wat de LSVb zegt. Voorzitter Kees Gillesse: “Wij vinden het jammer dat de bsa-regelingen zo uiteen gaan lopen. Een generieke maatregel levert de meeste zekerheid op. Daar zijn wij ook vanuit gegaan. Dat betekenden die afspraken voor ons, al kun je ze inderdaad anders lezen.”

De Hogeschool Rotterdam lijkt voorlopig de enige die het bsa helemaal schrapt voor deze lichting studenten. Dat besluit viel al vóór de afspraken met de minister.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)