Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Diversity Day: “Je thuis voelen is de basis voor succes”

Diversity Day: “Je thuis voelen is de basis voor succes” Diversity Day: “Je thuis voelen is de basis voor succes”

Photographer:Fotograaf:

Diversity Day

“De universiteit focust te veel op het oplossen van eenzaamheid, niet op het voorkomen. We hebben initiatieven nodig die studenten in contact brengen met anderen.” “Er is geen beleid voor UM-medewerkers met een handicap. Dat moet anders.” Dit zijn een paar van de opmerkingen die te horen waren tijdens de Diversity Day, die 6 oktober plaatsvond. Een dag waarop studenten discussieerden over diversiteit en inclusiviteit aan de UM. En ook over het gebrek daaraan.

De twee uur durende Zoommeeting zit boordevol: er is een open brainstorm, een speeddate-sessie met medestudenten, een lezing, en een kennismaking met studentenorganisaties als Feminists in Maastricht en Kaleido. De bijeenkomst wordt geopend met een video van rector Rianne Letschert. “Vandaag vieren we onze verschillen. Ik vind het waardevol dat we verschillen van elkaar. […]  Diversiteit is onze kracht.” Dan richt ze zich specifiek tot de internationale studenten, die vaak hun hele hebben en houden achterlieten om in Maastricht te gaan studeren. “Je hebt misschien het gevoel dat je hier niet thuishoort. Maar dat is wel zo: er zijn veel studenten in dezelfde positie. En ook mensen die niet in jouw schoenen staan, willen je verhaal horen.”

De eerste stap naar je thuis voelen, is volgens Letschert het moeilijkst. Maar dat wil de UM faciliteren, zegt Netty Bekkers, een van de organisatoren van deze dag. “Je thuis voelen is de basis voor succes. Als je lekker in je vel zit, vind je je weg wel. Maar als je bijvoorbeeld bezig bent met je coming out, heb je het misschien wat moeilijker. We moeten ervoor zorgen dat deze mensen niet uitvallen. We willen studenten laten weten dat we er voor hen zijn. Zoek ons op. Zoek een organisatie.”

Constance Sommerey, hoofd van het D&I office, benadrukt even later dat de UM-gemeenschap eigenlijk heel divers is. Al wordt vaak het tegendeel beweerd. Zo komt 54 procent van alle studenten niet uit Nederland. Vier procent, ongeveer 900 studenten behoort tot de lesbische, biseksuele of homoseksuele gemeenschap. En één op de tien kampt met een chronische ziekte of functiebeperking en heeft daar last van tijdens studie of werk. Sommerey: “Diversiteit houdt in dat iedereen deel is van onze gemeenschap. Door inclusiviteit krijg je een stem. En wanneer naar die stem geluisterd wordt, hoor je ergens bij.”

Lieve Smeets

Op 30 oktober organiseert de D&I office een brainstormsessie over het racismebeleid op de UM. Inschrijven kan via: https://www.maastrichtuniversity.nl/about-um/diversity-inclusivity/black-lives-matter-um/action-against-racism-um

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)