Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twee studies en een promotieonderzoek

Twee studies en een promotieonderzoek

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Proefschriftprijs voor Heleen Bouman

MAASTRICHT. Ze is al afgestudeerd in de farmacie en mag zich bijna basisarts noemen, tegelijkertijd werkte ze de afgelopen jaren aan haar promotieonderzoek. Afgelopen vrijdag ontving dr. Heleen Bouman de Proefschriftprijs, uitgereikt namens het Hooglerarenfonds (onderdeel van Universiteitsfonds Limburg): 3500 euro, een sculptuur en natuurlijk de eer.

Op de middelbare school was Heleen Bouman (28) “heel lui”, grinnikt ze. “Ik vond alleen wiskunde leuk, daarvoor maakte ik het huiswerk.” Pas tijdens haar studie farmacie – “een combinatie van scheikunde en biologie” - in Utrecht begon het heilige vuur te branden. Dat vuurtje werd tijdens haar wetenschapsstage op de afdeling cardiologie van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein nog verder aangewakkerd. Niet alleen bleek wetenschappelijk onderzoek een schot in de roos, ook de geneeskunde stal haar hart. “Ik vond het heel leuk en boeiend om patiënten te zien.” Ze maakte de balans op, begon in het vijfde jaar van farmacie (zesjarige opleiding) alvast aan een promotieonderzoek bij het Maastrichtse onderzoeksinstituut Carim (hart- en vaatziekten) en koos na haar afstuderen (en naast haar promotieonderzoek) voor de vierjarige masterstudie voor arts- en onderzoeker in Utrecht. Hard werken, erkent ze, maar een goede planning doet wonderen. “Ik houd nog genoeg tijd over voor mijn vriend en mijn hobby’s: fietsen en klimmen.” Bovendien kon ze het onderzoek voor haar proefschrift ook in Nieuwegein doen. “We zaten daar met een klein team. Een heel gedreven groep: iedereen deed namelijk het onderzoek erbij, naast een baan of studie.”

In 2012 promoveerde Bouman op een onderzoek naar de werking van Clopidogrel, een geneesmiddel dat trombose in de kransslagaders moet voorkomen bij patiënten die gedotterd zijn. Niet iedereen reageert even goed op dit middel, schrijft Bouman in Towards personalized antiplatelet therapy. “Slaat het middel minder aan – dat gebeurt bij een op de drie mensen -  dan vergroot automatisch de kans op trombose. Ik heb onderzocht hoe je nu het beste kunt meten of Clopidogrel aanslaat. We hebben een aantal methoden getest.” Vervolgens probeerde ze te achterhalen waarom iemand minder goed op dit geneesmiddel reageert. “Je hebt enzymen nodig die Clopidogrel activeren. Bij sommige mensen werken die enzymen niet zo goed en kan het middel zijn werk minder doen. Dat heeft te maken met erfelijke aanleg.” Maar de enzymen zijn nooit de enige oorzaak. “De reactie van het medicijn wordt bepaald door een combinatie van factoren. Dus naast de werking van de enzymen spelen zaken als overgewicht, suikerziekte en leeftijd een rol.”

In maart vertrekt Bouman voor een jaar naar het Sanger Institute in de buurt van Cambridge. “Ik ben gepromoveerd maar heb geen vrijstelling gekregen voor de onderzoeksstage van mijn geneeskundemaster. Ik zou een half jaar onderzoek moeten doen, maar ik richt het nu in zoals ik het zelf wil. Ik word voor een jaar postdoc bij het Sanger Institute. Dat is gespecialiseerd in genetisch onderzoek naar cardiovasculaire ziekten. Ik wil daar echt goed leren werken met grote databases. Statistiek ja, komt die wiskundevoorkeur van de middelbare school toch weer terug.” Uiteindelijk hoopt Bouman in de universiteit terecht te komen als arts en onderzoeker. “Ik twijfel nog: of interne, en dan de vasculaire geneeskunde, of cardiologie.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)