Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

MIT en Cambridge versus UM

MIT en Cambridge versus UM

Thies Lindenthal (35, uit Duitsland) promoveerde in maart 2011 bij prof. Piet Eichholz op een onderzoek naar de neergang van de huizenmarkten. Daarna vertrok hij als post doc naar het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in Cambridge, Verenigde Staten. Sinds september 2014 is hij Assistant Professor aan de University of Cambridge, Engeland (respectievelijk zes en vijf op de THE World University Rankings 2014-2015).

Het is een beetje appels met peren vergelijken, vindt Thies Lindenthal. “Aan de UM was ik een promovendus, aan het MIT was ik, net als nu in Cambridge, onderzoeker.” Het is niet dat MIT-wetenschappers veel meer uren maken dan hun Nederlandse collega’s. “Maar als ze werken, is er nauwelijks ruimte voor iets anders. Het lijkt op een machine: volle bak vooruit, alles eruit halen wat erin zit en volledig gefocust op publiceren. Een koffiepauze duurt aan het MIT vijf minuten en niet vijftien. En is er een vergadering over onderzoek, dan is iedereen voor honderd procent voorbereid en verloopt alles bijzonder efficiënt. Als PhD was ik niet half zo goed voorbereid.”

Dat ‘eruit halen wat erin zit’, was niet nieuw voor Lindenthal. “Dat kenmerkt ook het Finance departement van de School of Business and Economics. Er heerst eenzelfde spirit. Prof. Piet Eichholz zou perfect in het Amerikaanse systeem passen. Hij is er vaak geweest, kent de voordelen.”

De strenge toelatingseisen gecombineerd met zeer hoge collegegelden (MIT: rond de 40 duizend dollar per jaar. University of Cambridge: negenduizend pond per jaar), zorgen voor een zeer selecte groep studenten. “De allerbesten. Ze zijn gemotiveerd, slim, gefocust en ambitieus. Het lesgeven is leuk, je hoeft zaken maar een keer uit te leggen.” Toch was het in Maastricht “niet minder leuk”, zegt Lindenthal. “Het was anders. De studenten vormen een diverse groep: toppers naast ‘gewone’ studenten.”

Er is veel contact tussen het MIT en de industrie (“de bedrijven nemen het voortouw, zij willen weten wat er op wetenschappelijk vlak gebeurt”), maar tegelijkertijd is er alle ruimte voor fundamenteel onderzoek.

Sinds een half jaar is Lindenthal verbonden aan het Britse Cambridge. Qua onderzoeksfaciliteiten is het sterk te vergelijken met het MIT. Maar het sociale leven is er anders, vertelt Lindenthal. “Ze zorgen er voor dat je je niet gaat vervelen ‘s avonds. Iedere week komt er wel een topman uit de industrie spreken, naast de vele andere lezingen. Je sociale leven speelt zich binnen de universiteit af. Je hebt doorlopend dineetjes, borrels met collega’s.” Dat laatste gebeurde nauwelijks in Amerika, maar in Maastricht was er ook ruimte voor gezelligheid, herinnert hij zich. “De sfeer was er goed, de promovendi trokken veel met elkaar op.”

 

Oxford versus Maastricht

Harvard versus Maastricht

Edinburgh versus Maastricht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)