Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Harvard versus Maastricht

Harvard versus Maastricht

Jonas Heese (30, uit Duitsland) promoveerde in juni 2014 op Regulator Preferences and Managers' Manipulation Choices bij prof. Frank Moers en prof. Ranjani Krishnan van de Michigan State University. Op 1 juli 2014 begon hij als Assistant Professor aan de Harvard Business School (twee op de THE World University Rankings 2014-2015).

Harvard is rijk, de salarissen zijn een stuk hoger dan in Nederland en het onderzoeksbudget is ongelooflijk ruim, vertelt Jonas Heese. Hij deelt een secretaresse, kan onderzoeksassistenten aanstellen als hij daar behoefte aan heeft, en (heel belangrijk voor zijn vak): hij kan grote datasets kopen of heeft er al toegang toe.

“Mijn collega’s in Maastricht zijn heel goede onderzoekers. Zouden ze niet goed zijn, dan was ik natuurlijk nooit in Harvard terechtgekomen. Maar hier is de groep goede wetenschappers veel groter en daarnaast werken in Harvard mensen van wereldfaam. De faciliteiten zijn niet te vergelijken. Wij hebben een Teaching Center dat ons ondersteunt. Als ik les geef, zit er een medewerker in het lokaal die bijhoudt of studenten voldoende participeren, en die mij feedback geeft. De lokalen zijn trouwens voorzien van de laatste technologische snufjes. Onderwijs wordt zeer serieus genomen, krijgt zelfs meer aandacht dan aan de UM die in Europa toch tot de top behoort. Het moet uitstekend zijn want MBA-studenten betalen een verschrikkelijk veel.” Alleen aan collegegeld al zo’n zestig duizend dollar.

Heese denkt dat promovendi in Maastricht het op bepaalde punten iets beter hebben getroffen dan hun collega’s aan Amerikaanse universiteiten. “Ze zijn medewerker en geen student. Wie PhD-student in Harvard is, heeft de eerste twee jaar van zijn contract geen kantoor in het faculteitsgebouw. Hierdoor is het moeilijker om contact te houden met de senior-onderzoekers. Je komt ze niet tegen op de gang. Als aio bij accounting zag ik hen dagelijks. Bovendien kreeg ik financiële steun om universiteiten en congressen over de hele wereld te bezoeken.” Daar staat tegenover dat er op een universiteit als Harvard veel toponderzoekers rondlopen waar je als PhD weer je voordeel mee kunt doen. “Je hebt dan misschien ook minder behoefte om naar het buitenland te gaan.”

Wat de sfeer betreft: “In Maastricht gaat alles een beetje relaxter, en het is minder formeel. Ik geef bijvoorbeeld les in een pak. Maar beide universiteiten hebben een open mind.”

 

Oxford versus Maastricht

MIT en Cambridge versus UM

Edinburgh versus Maastricht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)