Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten U-raad: eerder inschrijven om basisbeurs te behouden

Studenten U-raad: eerder inschrijven om basisbeurs te behouden

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. Kan de komende lichting studenten niet in augustus worden ingeschreven, in plaats van per september? Dan blijven die in ieder geval nog profiteren van de basisbeurs. Die vraag stelt de studentengeleding in de universiteitsraad aan het college van bestuur.

Het is natuurlijk een trucje, maar de U-raadsstudenten zijn bloedserieus. In september wordt het nieuwe leenstelsel van kracht, waarbij de basisbeurs vervalt. Dat gaat grote consequenties hebben voor studiekeuze en voor de plek waar men gaat studeren, betogen ze in een memo aan het college. Een eenmalige vervroeging van de normale inschrijving zou voor een hele lichting betekenen dat ze alsnog recht hebben op drie jaar basisbeurs in de bachelor of een jaar in de master.

De studenten hanteren bij hun verzoek een opvallend argument: niet zozeer dat de UM zich er populair mee zou maken, maar dat andere universiteiten wel een dergelijke maatregel nemen en daarmee de UM op achterstand zouden zetten. Verder kan de UM haar studenten niet iets onthouden wat ze elders wel krijgen, heet het. Daarbij verwijst men naar Delft en Groningen; de Universiteit van Tilburg zou het overwegen.

Navraag bij de betrokken universiteiten leert echter iets anders. In Groningen heeft de woordvoerder van het college van bestuur nog nooit van een dergelijk besluit gehoord. In Delft geldt hetzelfde: geen vervroegde inschrijving, met dien verstande dat masterstudenten zich na de bachelor sowieso elke maand kunnen inschrijven. Ook in Tilburg was de discussie onbekend, zei een woordvoerder.

De kwestie komt  vanmiddag in de U-raad ter sprake. Het college van bestuur wilde niet vooraf zijn mening geven: “We wachten de discussie in de raad af.”

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2015-01-28: Cynthia
Dat zou super zijn!
De Universiteit van Wageningen doet dit ook, staat hier niet in het lijstje, maar alle derdejaars bachelorstudenten zijn daarvan persoonlijk op de hoogte gesteld.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)