Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn opa leeft nog!”

Aan het begin van het academisch jaar stond er op deze plek een stukje over TVlab: een week lang was er op prime time ruimte beschikbaar voor nieuwe, innovatieve televisieideeën. De beste probeersels kregen een vaste plek, en dat is RamBam, de show die ik destijds de beste papieren toedichtte, ook daadwerkelijk gelukt. Sinds 9 januari is er wekelijks een half uur durende editie te zien van de liefdesbaby van 6pack (voormalig guerrillatv-programma, de leerschool van onder anderen Sophie Hilbrand en Nicolette Kluijver) en Keuringsdienst van Waarde. Bij TVlab viel RamBam op door zijn idealistische inslag en het plezier wat de makers eraan leken te beleven, en dat is in de eerste twee ‘echte’ afleveringen niet anders. Als de Privé-pagina van de Telegraaf een tut-tuttend artikel aan je programma wijdt nog voordat het op de buis is verschenen, dan heb je iets goed gedaan.

De vijf dames en heren gaan er direct met gestrekt been op kniehoogte in: in aflevering 1 wordt tv-medium Derek Ogilvie ontmaskerd als een charlatan (Hosanna! Zie Observant 13), in editie twee laat men Dirk Scheringa een veiling leiden die, voor hem onbekend, ten gunste komt aan de slachtoffers van zijn woekerpolissen, en draagt hij zelfs een verkapte schuldbekentenis voor.

Vooral het grote item over Ogilvie is goed uitgewerkt: RTL wil bij navraag niet bevestigen dat Ogilvie te goeder trouw is, en experts doen ‘Cold Reading’, de methodiek van het vermeende medium, uit de doeken. Wat blijkt: een beetje met gemeenplaatsen meelullen met goedgelovige mensen om helderziend over te komen blijkt vrij eenvoudig te leren, zoals een van de presentatoren demonstreert op een paranormale beurs. De klap op de vuurpijl komt als twee van de RamBam-makers undercover naar een show van Ogilvie gaan, en hem laten praten met de zogenaamd overleden opa van een van hen, die gewoon nog in leven is. Met die wetenschap is het bijzonder pijnlijk te zien wat voor dramatische teksten medium Derek de geesten toedicht (“Let her do what she wants”), helemaal als je bedenkt dat de bezoekers aan deze seminars deze woorden als waarheid aannemen en er fors voor betalen. Toch blijft de kijker ietwat onbevredigd achter: geconfronteerd met deze feiten doet Ogilvie alsof hij zich niks kan herinneren, en daar blijft het een beetje bij. Evengoed is RamBam geslaagd als jonger broertje van Radar. Aanrader.

 

 

 

Jeroen Postma

RamBam, VARA. Maandag, 21.55, Nederland 3

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)