Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kingma opnieuw U-raadsvoorzitter

De nieuwe voorzitter van de universiteitsraad heet, opnieuw, Herman Kingma. Gisteren werd hij door de universiteitsraad unaniem herbenoemd voor een periode van twee jaar, vanaf 1 maart aanstaande.

Kingma (61) is hoogleraar bij Keel-, Neus, en Oorheelkunde. In zijn eerste termijn als U-raadsvoorzitter heeft hij sterk de nadruk gelegd op een betere positie voor de universiteitsraad, vooral een eerdere betrokkenheid in het proces van besluitvorming. Dat punt was overigens niet nieuw, ook de vorige U-raadsvoorzitter, Louis Berkvens, had er aandacht voor gevraagd, maar pas onder Kingma kreeg dit idee zijn beslag. Wat eveneens in Kingma’s voordeel sprak, zo oordeelde de vertrouwenscommissie van de U-raad die de herbenoeming heeft voorbereid, is zijn aandacht voor een beter verloop van de verkiezingen. Jonathan van Tilburg, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Kingma heeft de medezeggenschap ook in bredere zin meer op de kaart gezet, de verkiezingen zijn eindelijk goed verlopen, en er is weinig hommeles geweest tussen het college van bestuur en de raad. En dat is precies zijn rol, als tussenpersoon zorgen dat de raad zijn werk goed kan doen.”

De unanimiteit ten gunste van Kingma betekent overigens niet dat er geen kritiek op de voorzitter is. Van Tilburg: “Tijdens een evaluatiegesprek met hem is erop gewezen dat hij wat te veel de positie van het college verdedigt, te veel op die stoel gaat zitten. Terwijl hij onafhankelijk moet blijven.”

De herverkiezingsprocedure stond niet open voor andere kandidaten. “Dat staat in het reglement van de U-raad”, zegt griffier Manon Fokke, “als een voorzitter een tweede termijn wil en de raad steunt dat, komt er geen open sollicitatie. Na twee termijnen is het anders, dan is er sowieso een open procedure.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)