Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leegloop Heerlen gestopt

Uit CBS-cijfers blijkt dat Heerlen niet langer leegloopt. In 2010 is het inwonertal gestegen, met twaalf, om precies te zijn. Niet veel maar toch. UM-promovendus Katja Sillen, geboren Maastrichtse, onderzocht de redenen waarom mensen zich in Heële vestigen of juist vertrekken. Dat deed ze in opdracht van Stichting Regiobranding Zuid-Limburg en de gemeente Heerlen. De studie maakt deel uit van haar promotieonderzoek naar de binding van mensen met de regio Zuid-Limburg.

Uit een vragenlijst onder een kleine driehonderd respondenten blijkt dat de aantrekkingskracht van Heerlen bestaat uit het ruime aanbod van relatief goedkope woningen, de mooie (natuurlijke) omgeving en de gunstige ligging. Dat laatste is opmerkelijk omdat de ligging ook een belangrijke reden blijkt om te vertrekken. Sillen: “De nieuwkomers zijn internationaal ingesteld en genieten van de nabijheid van het buitenland. Terwijl de ‘vertrekkers’ gericht zijn op Nederland en Heerlen als een uithoek ervaren.”

Een andere reden om te vertrekken is de kwaliteit van leven die men elders kennelijk hoger inschat. Wat ook opvalt is dat slechts 10 procent van de nieuwe buren positief reageert als de ‘vertrekkers’ zeggen dat ze uit Heerlen komen.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)