Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"De hobo klinkt als een eend"

"De hobo klinkt als een eend"

Photographer:Fotograaf: Foto's: Pepijn Zoon, illustratie: Simone Golob

Nederlands Studenten Orkest

Spelen in het Nederlands Studenten Orkest. Dit jaar is die eer in elk geval weggelegd voor de Maastrichtse studenten Angelique Hollands (althobo) en Guy Theunissen (tuba).

Angelique Hollands en Guy Theunissen zijn Limburgers in hart en nieren en respectievelijk eerstejaars geneeskunde en derdejaars kennistechnologie. De drukste tijd van het jaar is aangebroken: vandaag vertrekken ze naar Someren voor een repetitieperiode van tien dagen, vervolgens gaat het gezelschap op tournee door Nederland en sluiten ze af in Rome. Het orkest bestaat uit zo’n honderd studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit bezighouden met klassieke muziek. 

 

Hoe kom je bij het NSO terecht?

Hollands: “Ik werd vorig jaar gevraagd, maar met mijn eindexamen kwam het niet goed uit. Dit jaar heb ik ook getwijfeld – kan ik zomaar een maand mijn studie opzij zetten? – maar ik heb uiteindelijk toch ja gezegd.” “Je moet elk jaar opnieuw auditie doen”, weet Theunissen die vorig jaar al lid was van het NSO.

Mijn instrument klinkt als…

“Ze zeggen dat de hobo klinkt als een eend”, lacht Hollands. “Misschien heeft dat te maken met het sprookje Peter en de Wolf waarin de hobo de rol van de eend heeft. De althobo is vergelijkbaar met de hobo maar klinkt toch iets donkerder en warmer. Anderen noemen de klank treurig, weemoedig. De althobo kan hele mooie solo’s spelen, maar is niet echt nodig in een orkest. De hobo daartentegen wel. Ook Guy’s tuba vind ik onmisbaar in een orkest; het geeft een bodem aan een stuk.”

Zijn er  instrumenten die je niet kunt aanhoren? Theunissen: “Als je een hobo niet goed bespeelt…” Hollands: “Dat heeft iets doordringends, echt niet mooi.”

Muziek zit in mijn bloed

Theunissen: “Het zit in de familie: twee zussen, neven en nichten, mijn vader… allemaal muzikanten. Ik heb een voorkeur voor koperen blaasinstrumenten. Mijn eerste instrument was een trompet.”

Hollands: “Mijn moeder speelt dwarsfluit – de familie aan mijn moederskant is één en al muziek –, mijn vader basklarinet en saxofoon en dan heb ik nog twee broers die ook in de muziek zitten. Sinds mijn tiende zit ik in de harmonie. Ik ben als kind begonnen met een klarinet; voor een hobo heb je namelijk grote vingers nodig. Mijn oppas speelde hobo en als ze haar instrument meenam, mocht ik er altijd op spelen.”

Favoriete muziekstuk?

Hollands: “Ik vind Mahler mooi en ik zou de negende Symfonie van Dvořák wel eens willen spelen. Daar zit een grote althobo-solo in.” Favoriete stuk uit het NSO-programma?

Unaniem: Le Sacre du Printemps van Stravinsky. Hollands: “Ik kende het niet en toen ik het voor de eerste keer hoorde – moet ik toegeven –  was ik niet zo gecharmeerd van de melodie. Tijdens het spelen werd dat anders, begon ik het mooi te vinden. Of ik een grote rol heb? Het stuk begint met een fagot-solo die wordt overgenomen door de althobo.”

Muziek of studie?

Theunissen: “Kennistechnologie.” Hollands twijfelt: “Muziek zal ik nóóit aan de kant schuiven, maar als je me vraagt naar de slimste zet, kijkend naar de toekomst, dan zeg ik studie.”

 

Wendy Degens

Maandag 13 februari, concert Theater aan het Vrijthof, zie nso.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)