Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

CAO opnieuw slechter

Ppffftt zeg, wanneer houden mensen eens op met zeuren over langer doorwerken? Aan sommige realiteiten kun je niet onderuit komen, dus go with the flow en probeer daar het beste van te maken. Wie nog een baan heeft zeg….

Ik word dit jaar 43, dus wellicht is mijn kijk op zaken door mijn betrekkelijke jonge leeftijd verkleurd. Toegegeven, ik baal er af en toe ook van om ’s ochtends vroeg uit mijn nest te kruipen om voor iemand anders te gaan ploeteren, en als ik morgen de Hoofdprijs win, dan zien jullie mij hier niet meer hoor. Ik zet mijn vele talenten voor mezelf wel in!

En toch. Wat leef ik in een verwende maatschappij… Mensen leven steeds langer, er zijn steeds meer ouderen, met alle (financiële) gevolgen van dien, maar het zou dan nog steeds mogelijk moeten zijn om vóór je 60e te stoppen met werken deels ‘op kosten van de zaak’? Hoezo, denk ik dan? Als je mentaal fit en lichamelijk gezond bent, kun je toch lang mee gaan? Waarom zou je dat dan niet doen? Meer vrije tijd? Kom op zeg, we zitten erg ruim in de vrije dagen bij de Universiteit Maastricht!

Het is toch jammer dat door de VUT-regeling de afgelopen jaren goede krachten die veel ervaring hadden, verdwenen zijn uit het arbeidsleven? Verleg de focus eens, en kom op werkgevers, geef ‘senioren’ een betere kans – want daar schuilt nog steeds wel een groot probleem, dat je met 45 al zo ongeveer afgeschreven wordt. Ik weet hoe dat gaat, ik heb zelf in sollicitatiecommissies gezeten en leeftijd is nog steeds het eerste waar naar gekeken wordt helaas.

Ik weet dat ik nog een lange tijd zal moeten doorwerken als mijn gezondheid het toelaat, en - het zal menigeen een shock geven – ik vind het niet erg. Ik heb namelijk geen zin om stiekem als een last voor de maatschappij te worden ervaren. Ik vind het fijn om mezelf te kunnen bedruipen. Ik hoop dat ik dat nog lang kan doen!

 

 

Séverine Dufour, International Relations Officer, Center for European Studies

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)