Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Driesporenbeleid

Beste Truusje,

Om te beginnen, beterschap gewenst met de diarree, ik heb erg met je te doen. En niet alleen met jou, ook met onze afdeling Fijne Berichten. Nee, ze zijn niet ziek daar, ook de nijvere leidster niet, mevrouw Jeanine. Maar ze zijn wel moe. Het is niet niks hoor, als je 24/7 alert moet zijn en op afroep geacht wordt de barricaden op te gaan, altijd in de weer om Maastricht Joeniveursetie aan de buitenwereld te slijten, en ‘s avonds de teleurstelling dat die buitenwereld er vandaag wéér geen boodschap aan had. Neem nou een stuk in de Volkskrant van een week of twee geleden, een interview met de oprichter van het eerste College, in Utrecht, Hans Adriaansens. Die noemt de concurrent in Maastricht nóóóóit, in geen enkel interview, maar erger is dat de krant zelf dat ook niet doet. Die drukt er een overzichtje bij af met oude Keuzegidsgegevens zonder de UM te noemen en verzuimt al helemaal om de Maastrichtse koppositie van dit jaar te vermelden. Jazeker, het UCM was de beste volgens de jongste Keuzegids, en natuurlijk is dat meteen zodra het bekend werd in een trots persbericht de wereld in geslingerd, maar dat zoiets áánkomt, dat het làndt, ho maar. Dus daar zit je dan met je goeie gedrag, als hoofd Fijne Berichten. Dan is het logisch dat enige moedeloosheid, wat zeg ik, wanhoop, je naar de strot grijpt.

Want je doet je best hè, nu ook weer met die Gaddafi-affaire, dat gedoe met die meneer Dorstewitz, docent filosofie bij de cultuurwetenschappers die een paar jaar geleden met zoon Seif al-Islam gezellig naar Tripoli vloog en van wie gezegd werd dat hij misschien stukjes tekst voor Seif zijn proefschrift had geschreven. Vorige week een heel verhaal in ons lijfblad, we weten nu alles, maar onze universitaire top wist het uiteraard allemaal al veel eerder. Begin december al. Van onze speciale agent in Londen, die tegen een ruime vergoeding de Britse pers scant op alles woordcombinaties met ‘Maastricht’. Koortsachtig overleg, de rector erbij, de decaan, en zeker het hoofd Fijne Berichten die er behoorlijk mee in haar maag zat. Want de naam Gaddafi geeft ellende, die wil je niet in verband gebracht zien met onze Europese en toch op de wereld gerichte internationale en ook nog regionaal gewortelde innovatieve researchuniversiteit. Een splijtend dilemma, brengen we dit naar buiten, houden we het stil, wat als de rest van de wereld erachter komt? Maar wacht eens, hadden we daar geen beleid voor? Mevrouw Jeanine nam het woord: “Jazeker heren, en niet zomaar een beleid, zelfs een driesporenbeleid! Spoor 1: een echt Fijn Bericht wordt ogenblikkelijk, liefst binnen het uur wereldkundig gemaakt. Spoor 2: een niet zo Fijn Bericht is geen bericht want in dat geval is spreken zilver, zwijgen goud. Spoor 3: een niet zo Fijn Bericht waar je trammelant over verwacht wordt wel geschreven maar niet actief verstuurd of gepubliceerd, totdat die vervelende jongens en meisjes van de media aan de telefoon hangen. Je gaat de ellende niet opzoeken natuurlijk. Hebben we met gebedsbenezer Dompeling ook zo gedaan.”

Opgeluchte gezichten, alleen een enkele aanwezige uit ambtelijke kring die het voorzichtig waagde om te wijzen op het nieuwe Strategisch Programma waarin de UM een “bastion van openheid, vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting” wordt genoemd. De man werd de kamer uitgestuurd, “ga jij maar ergens anders principieel zitten doen, jongen”.

En zo kwam het dat het hoofd Fijne Berichten begin december een persbericht schreef, nee, twee, een in het Nederlands, dat was nog een beetje warrig maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het Engelstalige bericht, en dat die twee stukjes in de la werden geschoven. Totdat vorige week dus de lui van Observant belden. Afdeling op stelten, “wanneer komt dat krantje uit, donderdag toch? Zetten wij het dinsdag op de UM-site. Dat de buitenwereld niet denkt dat wij van Fijne Berichten achter de feiten aanlopen. Dat de mensen weten dat de afdeling het klokje rond alert is”.

Nou Truus, nogmaals het allerbeste hoor, ik hoop dat je volgende week weer tot schrijven in staat bent maar haast je niet want ik heb genoeg op mijn lever (Delftse declaratietoestanden aan de UM!),

 

Albert Bergbroeder

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)