Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen feut meer

Al bijna 135 jaar wordt in Nederland de Varsity verroeid, en hoewel de sportpers het evenement al een paar decennia grotendeels links laat liggen, is het nog steeds een traditierijke en prestigieuze wedstrijd, zeker voor studenten. De beste roeiers van Nederland liggen op het water, en langs de kant wordt naar hartenlust met bier, modder en leden van andere verenigingen gegooid. Meestal is het een mooie bende, ik mag er graag komen. In 2004 echter zooiden leden van het Delfts Studentencorps (DSC) en de daaraan gelieerde roeivereniging een Amsterdamse toeschouwer bewusteloos in het kanaal. Er werd aangifte gedaan van zware mishandeling, en toeschouwers van de Delftse verenigingen waren het jaar daarop niet welkom. Na ‘intern onderzoek’ door het corps kregen de meeste betrokkenen naar verluidt echter slechts een tik op de vingers: foei, geen knorren meer molesteren in het zicht van journaille. De klassenjustitie op microniveau: voor de (aankomende) elite gelden andere regels, en we handelen het intern wel af.

Dit thema zal een rode draad vormen in het nieuwe seizoen van de succesvolle BNN-serie Feuten. Aan de cast van onder anderen Manuel Broekman, Hanna Verboom en Tim Murck is nu ook Egbert Jan Weeber toegevoegd. In het eerste seizoen volgden we de aankomst van eerstejaars student Bram Wagmans (Broekman) bij studentencorps Mercurius. Via hem leerde de kijker het milieu kennen: het type mensen, de mores, en de afwijkende normen en waarden die bij zo’n dichtgetikt wereldje horen. Destijds waren veel dingen herkenbaar, maar gingen de makers vaak wel erg kort door de bocht, en tegen het eind van de eerste reeks vormde de vereniging slechts een kleurrijke achtergrond om een moordverhaal aan op te hangen. Een beetje Baantjer en de ontgroening, zoals iemand het vorig jaar verwoordde: het keek wel aardig weg, maar meer werd het ook niet.

De eerste aflevering van de tweede reeks pakt op waar we gebleven waren: Olivier de Ruijter heeft de moord bekend en wordt afgevoerd. De vereniging en haar oudere weldoeners willen een schandaal voorkomen, zeker nu er ook een lid van het koninklijk huis ontgroening komt lopen. Een dilemma, en waar de meeste protagonisten in dergelijke situaties (zie The Skulls) oncorrumpeerbaar blijken, zien we Bram al snel wheelen en dealen. Het zou zowaar nog interessant kunnen worden.

 

 

 

Jeroen Postma

Feuten, BNN, Nederland 3, maandag 20.30 uur

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)