Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stormloop op Vici-beurzen

Nog nooit probeerden zoveel wetenschappers een Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO te bemachtigen. Slechts 31 kregen uiteindelijk het geld om de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Maastrichtse onderzoekers vielen niet in de prijzen.

Een Vici-subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro. Maar liefst 236 wetenschappers deden er een gooi naar, waarvan er 94 werden uitgenodigd om hun onderzoeksvoorstel verder uit te werken.

Slechts 13 procent van de aanvragers viel uiteindelijk in de prijzen. Vorig jaar was dat nog 15 procent en in 2003 zelfs 20 procent. Er zijn veel meer goede onderzoeksvoorstellen dan beurzen, stelt NWO.

Onderzoeksfinancier NWO kent de Vici-beurzen toe aan vooraanstaande wetenschappers die grensverleggend onderzoek willen doen. Onder de laureaten zijn zeven vrouwen.

De Vici-subsidies zijn de punt van de piramide in de ‘vernieuwingsimpuls’. Recent gepromoveerde onderzoekers kunnen een Veni-beurs aanvragen, voor ervaren postdocs bestaat de Vidi-beurs.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)