Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Masturberen tijdens werktijd

Film: Shame

Het verhaal: De ogenschijnlijk succesvolle New Yorkse yup Brandon Sullivan (Michael Fassbender) worstelt met een seksverslaving. Als hij niet op vrouwenjacht is in een van de clubs van Manhattan, kijkt hij naar internetporno of bezoekt hij prostituees. Liefdeloze, anonieme seks vormt de kwintessens van Brandons bestaan. Wanneer zijn labiele zus Sissy (Carey Mulligan) onverwacht bij hem intrekt, raakt Brandons leven volledig uit balans.

 

Shame is een onvergetelijke trip, want:

- De Britse beeldend kunstenaar Steve McQueen levert na zijn veelgelauwerde speelfilmdebuut Hunger opnieuw een uiterst fysieke, rauwe prent af. McQueen plaatst de kijker in het oog van de storm die door Brandons hoofd – en zijn geslachtsapparaat – raast. Als je de neiging hebt om lacherig te doen over seksverslaving, dan is het lachen je na het zien van Shame vergaan.

- Seks is voor Brandon een pijnstiller, maar McQueen vertikt het om uit te spellen waar die pijn precies vandaan komt. Dat is voor sommige bezoekers allicht frustrerend, maar het is juist die ambivalentie die Shame tot een meesterwerk maakt.

- Tijdens het filmfestival in Venetië werd Michael Fassbender gelauwerd als beste acteur. Terecht, want de Iers-Duitse acteur geeft zich volledig bloot, en dan heb ik het niet alleen over de stevige hoeveelheid full-frontal nudity. Fassbender demonstreert zijn klasse gelijk in een van de eerste scènes, wanneer hij in de metro oogcontact zoekt (en vindt, en hoe!) met een aantrekkelijke jonge vrouw. En dat hij een acteur is die weet hoe hij zijn lijf moet gebruiken, bewijst hij in een magistrale scène waarin hij ’s nachts door de straten van New York jogt, wanhopig proberend om iets van zijn libido kwijt te raken. Dat Fassbender gepasseerd werd bij de Oscarnominaties is een regelrechte gotspe.

 

McQueen zou zich moeten schamen, want:

- Tegenstanders van Shame zullen woorden als ‘afstandelijk’ en ‘klinisch’ gebruiken om Shame af te serveren. Ze hebben ongelijk.

 

Het salomonsoordeel: In Observant 20 werd op deze plek Le Havre naar voren geschoven als eerste kandidaat voor de titel ‘film van het jaar’. Precies één week later is het alweer van dattum.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)