Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We geloven niet meer in onszelf”

Terugkijken op het verdrag van Maastricht

“We hebben te veel gefocust op de regels, in plaats van op wíe de regels zou moeten naleven.” Dat commentaar gaf oud-premier Wim Kok dinsdag tijdens de conferentie The Maastricht Treaty: taking stock after 20 years, die gehouden werd in de Statenzaal van het Gouvernement, waar het verdrag precies twintig jaar geleden, in 1992, werd getekend.

Kok nam deel aan een ronde tafelgesprek met Enrique Barón Crespo, oud-voorzitter van het Europees parlement, en Henning Christophersen, voormalig vice-voorzitter van de Europese commissie.

De mannen kijken terug op het verdrag in het licht van de huidige crisis en geven een inkijkje in wat er achter de schermen gebeurde in die tijd. Kok: “Aan de ene kant was er de sterke wens om de volgende stap (het invoeren van een gemeenschappelijke munt, red.) te zetten, aan de andere kant was er weerzin tegen meer integratie met Europa.” Politieke issues speelden een grote rol, beamen de andere twee. “Er bestond bijvoorbeeld veel wantrouwen tussen Duitsland en Frankrijk”, volgens Christophersen. “We zijn allemaal gelijk, maar sommige landen voelden zich meer gelijk dan anderen”, voegt Barón Crespo eraan toe.

Ze zijn het erover eens dat de invoering van de euro geen vergissing was. “We hebben ook crisissen gehad voor de euro”, zegt Christophersen. “Als we nu teruggaan naar onze eigen munteenheden, dan wordt het een catastrofe. Er zullen veel onvoorziene consequenties zijn.” Barón Crespo denkt dat de euro en de Europese Unie nog steeds erg sterk staan. “We geloven alleen niet meer in onszelf, dat is het verschil met 1992.”

Wanneer hij de vraag krijgt voorgelegd hoe het nu verder moet met de EU, zegt Kok dat hij “het eerlijk gezegd ook niet weet. Ik ben erg blij dat het klimaat rondom de euro in de afgelopen twee maanden wat gekalmeerd is, maar ik heb geen idee hoe dit gaat aflopen. Ik hoop dat we ervoor kunnen zorgen dat mensen weer vertrouwen in Europa krijgen, maar de ervaring leert dat vertrouwen snel is verloren en dat het jaren kan duren voordat het weer terug is.”

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)