Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Afgestudeerde Hongaar mag niet zomaar naar het buitenland

Hongaarse studenten zijn boos over een nieuwe onderwijswet. Ze moeten zwart op wit beloven dat ze na hun afstuderen een flink aantal jaren in Hongarije werken anders krijgen ze geen beurs.

De Hongaarse overheid wil alleen nog investeren in studenten die na hun afstuderen ten minste twee maal de duur van hun opleiding in Hongarije blijven werken. Daarvoor hebben ze twintig jaar de tijd. Gaan ze liever naar het buitenland, dan moeten ze hun volledige beurs met rente terugbetalen. Studenten moeten een contract tekenen waarin deze afspraken worden vastgelegd. In december nam het Hongaarse parlement een wet aan die dit mogelijk maakt.

De Europese studentenbond ESU trekt nu aan de bel bij de Europese Commissie. Ze wil dat die gaat onderzoeken of de nieuwe Hongaarse onderwijswet in strijd is met het Europese recht.

De Hongaarse regering onder premier Órban heeft al een slechte reputatie bij de Europese leiders. Vorige maand hekelde de Europese Commissie de invoering van een wet die de persvrijheid in gevaar brengt.

Hongaarse studenten gaan vanavond in Boedapest demonstreren.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)