Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

SBE verhoogt norm BSA

Wie niet via een bindend studieadvies weggestuurd wil worden, zal in het eerste jaar beter zijn best moeten doen. De School of Business and Economics verhoogt de BSA-norm van 34 naar 47 studiepunten. De faculteitsraad stemde vorige week donderdag hiermee in. De opleidingscommissie had in januari al groen licht gegeven.

Een hogere BSA-norm zal studenten motiveren om harder te studeren waardoor ze uiteindelijk sneller hun bul halen, luidt de redenering. En dat is belangrijker dan ooit met het oog op de langstudeerdersregeling, die zowel de student als de universiteit een boete in het vooruitzicht stelt.

De lat komt op 47 studiepunten omdat van alle SBE-studenten die het eerste jaar overleven, het leeuwendeel (81 procent) ten minste 47 studiepunten haalt. En verreweg de meesten van deze ‘overlevers’ ronden ook binnen vier jaar hun bachelor af. Dit blijkt uit een analyse van het cohort dat in 2007 begon en afgelopen september klaar moest zijn.

De nieuwe norm toegepast op het cohort van 2007, laat zien dat aardig wat langstudeerders (6,6 procent van de eerstejaars) met een bindend studieadvies naar huis zouden zijn gestuurd. Aan de andere kant zou 3,6 procent van de studenten die weliswaar een trage start kenden maar toch op tijd klaar waren, ten onrechte zijn weggestuurd. Harold Hassink, portefeuillehouder onderwijs: “We verwachten dat het laatste percentage zal dalen omdat nieuwkomers nu weten dat de norm hoger ligt en extra gas zullen geven.” In de vergadering van de faculteitsraad ontstond enige verwarring over de berekening van de percentages, die volgens de studenten niet helder was. Het bestuur heeft beloofd om een en ander uit te zoeken.

SBE zit overigens niet alleen bachelors achter de vodden maar ook masterstudenten. Die moeten voortaan binnen zeven maanden hun scriptie af hebben, anders zakken ze voor dat onderdeel. Ook de decentrale selectie, waarbij SBE vanaf september alle studenten zelf mag kiezen, moet de rendementscijfers ten goede komen.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)