Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Record: 103.500 bezoekers in 2011

Filmhuis Lumière heeft in 2011 een recordaantal bezoekers getrokken: 103.500. Onder hen 10.034 studenten (exclusief de ‘goedkope’ maandagen wanneer geen collegekaarten worden gecheckt). Het aantal studenten is de afgelopen jaren steeds gegroeid, zegt zakelijk directeur Nico Haenen. “In 2010 waren het er 7946. De speciale voorstellingen samen met Studium Generale en cultuurwetenschappen en het maandelijkse Cinema Café voor buitenlanders werpen hun vruchten af. Over de hele linie bezien barsten we uit onze voegen. We hopen dat we binnen twee jaar kunnen verhuizen naar de Timmerfabriek, maar de politiek heeft nog geen besluit genomen."

Sinds vorige week beschikt het filmhuis over digitale projectoren. Films worden niet meer op grote spoelen aangeleverd maar op een harde schijf. Haenen: “De aankoop maakt deel uit van het landelijke project Cinema Digitaal waarbij alle filmhuizen binnen anderhalf jaar overstappen. De bioscopen hebben dat al gedaan. Het beeld is veel scherper en het geluid stukken beter. De projectoren kosten een halve ton per stuk.”

Het jaarlijkse filmfestival van Lumière verdwijnt, meldt het filmhuis in haar magazine. In plaats daarvan komen er maandelijkse presentaties van Europese als lokale producties van meest jonge filmmakers. Die gaan soms vergezeld van een interview met de regisseur, met een masterclass of college. De eerste voorstelling – op 29 februari - is 170 Hz van Joost van Ginkel, oud-student van de Hogeschool Zuyd. Het is een liefdesverhaal in gebarentaal, met alleen extreem lage geluiden en wat hoge tonen. De film kreeg meerdere Gouden Kalf-nominaties, onder andere in de categorie Beste Geluid.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)