Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“De klachten wijzen op een burnout of depressie”

“De klachten wijzen op een burnout of depressie”

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Promotie-onderzoek naar dementie op jonge leeftijd

Alzheimer begint ergens rond je tachtigste, misschien zeventigste. Maar bij een vijftiger toch niet? Jawel. Zo’n 12 duizend mensen in Nederland zijn jong dementerend, en de impact op het gezin is enorm. De Maastrichtse neuropsycholoog Deliane van Vliet deed er onderzoek naar.

“Wilma, Wilma?” We zien de 60-jarige Lou Prevoo uit Valkenburg verdwaasd om zich heen kijken, roepende en zoekende naar zijn echtgenote Wilma. Hij heeft Alzheimer en woont in een verpleeghuis. Het echtpaar speelt de hoofdrol in de documentaire Mist die L1-journaliste Karin Hillebrand een aantal jaren geleden maakte. Een indrukwekkende kijk in het leven van twee vijftigers wier leven op z’n kop komt te staan als een van hen dement wordt.

En dat is precies waarop neuropsycholoog Deliane van Vliet binnenkort zal promoveren: de impact en klinische kenmerken van jonge mensen met dementie, wat wil zeggen: jonger dan 65 jaar. Prevoo was een van de 215 patiënten in haar onderzoek.

Van Vliet: “Ik was in het begin net zo verbaasd als iedereen: dementie op jonge leeftijd? Ik wist niet eens dat het voorkwam. In tegenstelling tot een tachtiger met dementie duurt het bij jonge mensen vaak veel langer voordat een diagnose wordt gesteld. De meeste personen in onze NeedYD-studie (Needs in Young onset Dementia, red.) waren tussen de vijftig en de zestig jaar. De jongste was 38.” Van Vliet volgde de patiënten twee jaar: “Ik ging op huisbezoek, nam cognitieve tests af en deed uitgebreide interviews met de persoon met dementie en de familie.”

Net als bij bloemist Lou Prevoo begint het met kleine, vaak vage gedragsveranderingen: onhandig, vergeetachtig, terugtrekken, minder geconcentreerd, minder initiatief. “Dementie op jonge leeftijd is lastig te herkennen”, zegt Van Vliet. “In mijn onderzoek duurde het gemiddeld 4,5 jaar voordat de ziekte werd gediagnosticeerd. In 45 procent van de gevallen spraken de artsen in eerste instantie van een depressie, een posttraumatische stoornis, een burnout of een neurologische aandoening.”

De impact op het gezinsleven is enorm, gaat ze verder. “Niet het minst in de periode vóór de diagnose. Problemen op het werk met allerlei financiële gevolgen van dien, onbegrip binnen het gezin, conflicten, et cetera. Soms dacht de partner zelfs aan echtscheiding. Als de diagnose eenmaal is gesteld, wordt het makkelijker te begrijpen. Maar goed, zelfs als je weet dat een dierbare dementie heeft, is het moeilijk om de veranderingen te accepteren.”

De documentaire Mist legt het allemaal bloot: Wilma Prevoo die blij was toen ze hoorde dat haar man Alzheimer had, blij in die zin dat ze wist dat hij een ziekte had en dat hij er zelf niets aan kon doen. Wilma die zich zorgen maakt over haar werk en de financiën. Wilma die ziet hoe haar man stiller wordt, onrustiger en angstiger. In 2009, zes jaar nadat de diagnose is gesteld, gaat haar man naar een verpleeghuis. Van Vliet: “Dat zie je veel. De familie wil ze zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar een opname in het verpleeghuis is vaak onvermijdelijk.”

 

Wendy Degens

Symposium Jongdementie in beweging, Provinciehuis Hasselt, 28 februari 13-17 uur

Deliane van Vliet: “Het is van groot belang dat mensen met dementie op jonge leeftijd en hun familieleden adequate ondersteuning krijgen. Specifieke voorzieningen zijn echter nog schaars. Mede om die reden wordt een symposium rondom dit thema georganiseerd.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)