Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We hebben een structureel probleem met Zuid-Europa”

UM-alumnus in Alexander, Henk en Ingrid

Jeffrey Pol is een van de dertien gesprekspartners in het recent gepubliceerde boek Alexander, Henk en Ingrid van D66-politicus Alexander Pechtold. De 28-jarige Pol woont in Maastricht en is sinds een paar weken afgestudeerd als gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht. Pechtolds boek is gebaseerd op gesprekken met PVV-kiezers, volgens eigen zeggen om beter te begrijpen “wat hen beweegt”. Observant in gesprek met Pol.

Waarom werkte je mee aan het boek van Pechtold? “Pechtold kon geen enkele Limburger vinden. Via de Jonge Democraten Maastricht probeerde hij mensen te bereiken die een keer op de PVV hebben gestemd. Ik ga wel eens naar bijeenkomsten van de Jonge Democraten; lid Jos Frenken, tevens stagiair in de Tweede Kamer en assistent van Pechtold, tipte mij. Het leek me een leuke uitdaging, wilde het debat wel aangaan. Ik heb twee keer op de PVV gestemd, voor de provinciale en de Europese verkiezingen. Tijdens de laatste landelijke verkiezingen heb ik op Rutte gestemd, omdat ik hem op dat moment de beste politicus vond.”

 

Deel je Pechtolds zorg over het populisme in de politiek? “Nee. Ik heb er geen problemen mee. Meerdere partijen stellen zich populistisch op. Kijk naar de SP of de PvdA. Ook Pechtold zorgt dat hij goede oneliners heeft die de volgende dag de krant halen – ‘caviapolitie’ is een geniale vondst.”

 

Waarom heb je op de PVV gestemd? “Ik vind het belangrijk om een kritisch geluid te horen. De SP en PVV zijn de enige partijen die durven te zeggen wat haaks staat op het algemene denken. Niet voor niets staat Roemer op één in de peilingen en de PVV nog steeds op de derde plek. Ze geven tegengas.”

 

Ah, dus de SP valt ook in de smaak? “Op mijn achttiende heb ik ooit op de SP gestemd, maar ik vind Roemer inhoudelijk niet goed. Hij zegt bovendien altijd dat de overheid verantwoordelijk is voor de minderbedeelden. Dat ben ik niet met hem eens, ik vind dat die verantwoordelijkheid bij de minderbedeelden zélf ligt. Iedereen krijgt genoeg kansen, je kunt studeren en een diploma halen.”

 

Welk standpunt deel je met de PVV? “Ik heb behoefte aan hervorming van Europa en niet aan uitbreiding, in die zin dat er meer bureaucratie komt en nog meer beslissingen worden genomen in Brussel. Mijn ideaal Europa? Het Europese monetair beleid opdelen in noord en zuid. Veel Noord-Europese landen hebben een strikt beleid: weinig inflatie en een zo laag mogelijk begrotingstekort. Maar meer naar het zuiden, in Italië en Spanje, vinden ze het niet erg als de begrotingstekorten oplopen. Die verschillende beleidskeuzes zijn niet te verenigen; we hebben een structureel probleem met de zuidelijke landen. Als het gaat om handel en het vrije verkeer van goederen en mensen vind ik trouwens wel dat het moet blijven zoals het is; aan de Universiteit Maastricht promoveren ook Spanjaarden en Italianen, dat is prima.

“Politici zijn bang om kritiek te uiten op Europa, bang om schade te veroorzaken. Maar dan is er toch iets mis?”

 

Nieuwe verkiezingen: opnieuw een stem voor Wilders? “Wilders gaat een andere kant op en daar liggen mijn interesses niet. Hij neemt steeds meer afstand van zijn liberale ideeën, speelt in op de behoeften van de conservatieve kiezers, onder wie ex-CDA’ers. Had Wilders het in het begin nog over het afschaffen van ontwikkelingshulp, in ruil voor het afschaffen van importheffingen, nu gaat het over andere zaken.”

 

Zoals een meldpunt waar men kan klagen over Polen? “Hij zet zich nog steeds af, dat blijft hij doen, maar wat de kritiek op Oost-Europa betreft: daar is de PvdA mee begonnen. De PVV is er met het onderwerp vandoor gegaan.”

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)