Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kadare, Bach en carnaval

Sinds jaren geef ik in de week voor carnavaltips voor wie niet vijf dagen alleen maar uitgelaten, beneveld en verkleed wil doorbrengen. Om te beginnen: bekommer u om de natuur. Carnaval schijnt zozeer van volks- en andere cultuur doordesemd te zijn, dat men al snel de onontbeerlijke balans met de natuur kwijt raakt. Wandel daarom regelmatig de stad uit in plaats van in. Wandelend, niet rennend of fietsend volgens de tucht van de bewegingsmaffia. Wandelend ziet u hoe mooi en subliem de natuur kan zijn.

Verzet daarna of tussendoor de zinnen met een spannend, pas verschenen boek: Ismail Kadare Een noodlottig diner. Kadare is in 1936 geboren in de Albanese stad Gjirokastër. Sinds Kadare er over schrijft behoort Gjirokastër tot de selecte categorie stadjes die door schrijvers met aanleg voor magisch realisme herschapen zijn tot geheimzinnige plaatsen waar iedereen zijn jeugd wel wil doorbrengen. Het stadje ligt in het uiterste zuiden van het land. Veel bezettende machten heeft het zien komen en gaan. Oude vetes en tegenstellingen leiden tot onmin in de stad en met het omliggende platteland. Geheimen zijn er duurzaam omdat de opwinding er over de stad voedt. Kortom, net Maastricht! Op pagina 13 staat: “Voor de ongebreidelde grootheidswaanzin van de stad waren verschillende verklaringen mogelijk.” In zo’n soort Maastricht speelt het boek zich af.

In 1943 vallen de Duitsers binnen nadat de Italianen de benen hadden genomen. De Duitse kolonel neemt niet alleen een groot aantal notabelen in gijzeling. Ook dwingt hij de chirurg met wie hij vroeger samen gestudeerd zou hebben, een diner te zijner ere aan te richten. De volgende ochtend is het feest in algehele vergetelheid afgelopen. De gijzelaars zijn vrij gelaten. Tien jaar lang drijft de stad op het geroddel over deze kwestie. Dan bemoeit het stalinistische bewind zich er mee. Het geheim wordt een sinister voorval in een internationaal complot. Het loopt niet goed af. Er blijven vragen.

Ondertussen is het Aswoensdag geworden. U wilt u voorbereiden op de contemplatie en versobering van de vastentijd. Om half een is er in de aula van de Tongersestraat 53 een orgelrecital door Ton Reijnaerds. Hij speelt er op het weer opgeknapte orgel uit 1888 barokmuziek van Johann Sebastiaan Bach en Dietrich Buxtehude. Bedenk daar dat er ooit een wereld was zonder Bach.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)