Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kindergladiatoren

John de Mol, bedenker en eigenaar van alles op de commerciële omroep wat naar succes riekt, mag het graag hebben over ‘natteharentelevisie’, zo’n term waar je je meteen een voorstelling bij kan maken. Zaterdagavond, vader en moeder met koffie op de bank, de kinderen fris gedoucht in pyjama ervoor, misschien chips en een glaasje limonade, en lekker kijken naar familie-entertainment. De tevreden glimlach van de vinexhutbewoner: zo slecht hebben we het allemaal niet.

Waar wil je als producent van deodorant, roomijs, en wasmiddel graag adverteren? Juistem, in de reclameblokjes waar miljoenen Hardwerkende Nederlanders gemoedelijk gestemd naar kijken. Op vrijdagavond tegenwoordig. Het is de (commerciële) televisiezenders er dus alles aan gelegen op die avond te scoren. Sinds de start van Idols in 2002 is RTL4 qua kijkcijfers heer en meester van het timeslot, de concurrentie (vooral SBS) wordt verpulverd. De afgelopen tien jaar is er telkens een nieuwe incarnatie geweest van de grootschalige talentenjacht. Iedereen kan het concept inmiddels dromen: het begint bij audities, de jury, zichzelf diep serieus nemend, levert commentaar en bepaalt wie er door mag, en de kijker stemt voor nog geen euro per sms op zijn favoriete kandidaat. Lopen de kijkcijfers terug, dan wordt het format opnieuw uitgevonden. In de laatste versie, The Voice of Holland, gebruikte men draaiende stoelen: met hun rug naar de auditie beoordeelde de jury het optreden in eerste instantie louter op stem. Het apparaat draaide bij enig enthousiasme naar de artiest voor lovend commentaar. Leuke gimmick.

Waar nu heen? Hetzelfde, maar dan met kinderen. In The Voice Kids claimt de jury nog steeds de hoofdrol, en zijn het vooral de overmatig emotionele ouders die opvallen, met hun blinde geloof in hun spruit. Mijn god, die arme kinderen moeten daar straks weer mee naar huis. In de zaal sneuvelen kinderdromen op nationale televisie, en Martijn Krabbé en Wendy van Dijk bevragen de huilende deelnemertjes als ze weer achter de coulissen staan. Getekend voor het leven, dat kan niet anders.

En we smullen ervan: brood en spelen immers, emotie, zo nu en dan ook echt een bijzonder mooie stem. Maar heeft het ook maar iets van bijvende waarde? Ik ben bang van niet, we zijn immers snel afgeleid. De talenten, een uitzondering daargelaten, hebben helaas net zo’n levensduur als de producten die ze aan de man moeten brengen. Vraag maar aan Jamai, Boris, Rafaella en Nikki. Wie zegt u? Inderdaad.

 

 

 

Jeroen Postma

The Voice Kids, vrijdag, 20:30, RTL 4

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)