Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ombuiging ouderenzorg

Ze zijn er uit. Ik breng als eerste de uitkomst van het beraad van de regeringspartijen in het Catshuis. Welingelichte kringen uit de Scheveningse Bosjes melden mij dat VVD, CDA en PVV verrassend snel een plan voor de bezuinigingen hebben opgesteld. Uiteraard waren zij tegen de kaasschaafmethode. Een beetje minder geld voor iedereen en voor van alles en nog wat, veroorzaakt onrust bij de gehele bevolking. Beter is het te kiezen voor enkele ingrepen waarvan de meerderheid geen last heeft. Na ampele discussie over de bekende hoofdpijndossiers kreeg niet zoals verwacht de woningmarkt annex de hypotheekrenteaftrek de voorkeur. Handiger leek de aandacht te richten op een combinatie van het pensioenprobleem en de kosten van de gezondheidszorg. Men had eindelijk begrepen dat op lange termijn de onmogelijkheid om de pensioenen te kunnen betalen meer te maken heeft met de zogenaamde dubbele vergrijzing dan met de thans zo lage rekenrente op het aanwezige kapitaal. De dubbele vergrijzing houdt in dat de boven 65-jarigen waarvan we er al zoveel krijgen, ook nog eens veel ouder worden. Wanneer de gevolgen daarvan in de hand gehouden werden, zou het beter gaan in Nederland. Uiteraard gaat het daarbij om flankerend beleid. Europa zou vast niet toestaan om rechtstreeks in te grijpen in de demografie van de hoogbejaarden. De voorkeur hebben maatregelen die in combinatie en indirect het beoogde doel nastreven.

Aan de ingangsdatum van het pensioen, 65 jaar, wordt op verzoek van de PVV niet getornd. Wel zal het individuele pensioen ondergeschikt worden gemaakt aan de situatie in het gezin of het huishouden op de datum van ingang. Daarbij zal het algemene uitgangspunt gelden: slecht één arbeidsloos inkomen of uitkering achter de voordeur. Bovendien zal rekening worden gehouden met de solidariteit tussen de generaties. Ouderen waarvan beide ouders nog niet zijn overleden, zullen vooralsnog geen aanvullend pensioen krijgen als een ander gezinslid zijn of haar ouders al heeft verloren. Voor sommigen kan dat betekenen dat het pensioen uitgesteld wordt. De VVD is een groot voorstander van deze aanpak. Korting van pensioen zou een geweldige aansporing zijn voor werk, werk, werk.

Verschillende werkgroepen zijn op de ministeries bezig met verdere plannen. Zo zouden de accijnzen op alcohol en tabak voor gepensioneerden kunnen worden afgeschaft. Dat zou de bittere pil wat kunnen vergulden. Wilders laat desgevraagd weten ouderenzorg vanaf heden ook als ontwikkelingshulp te beschouwen.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)