Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

23 borrelnoten onder de voorhuid

23 borrelnoten onder de voorhuid

Photographer:Fotograaf: Keke Keukelaar

Niemand in de stad: mooie roman over corpsballen

“Wat staat er tegenover als ik drieëntwintig van die borrelnoten in mijn voorhuid kan stoppen”, vraagt Bart aan zijn dispuutgenoten. Het blijft een tijdje stil, de ogen zijn gericht op de tijgernootjes. “Allemaal tegelijk?”, vraagt iemand voor de zekerheid. Ja, verzekert Bart. Nee, dat lukt hem nooit, concludeert een van hen. “En als het wel lukt eet ik ze allemaal op”, reageert student Matt vol bravoure. Die bravoure verdwijnt als sneeuw voor de zon als het ene na het andere nootje onder de voorhuid verdwijnt. Bart, triomfantelijk: “Mijn record staat op 29.”

Niemand in de stad, de jongste roman van Philip Huff (hij debuteerde met Dagen van gras, en won de Hollands Maandblad Prozaprijs 2011) speelt zich af in het Amsterdamse studentenleven. Hoofdpersoon is Philip Hofman, student geschiedenis, lid van het Amsterdams Studenten Corps en het dispuut Vondel. Hij woont in het Weeshuis, de bijnaam voor het Vondelhuis, waar traditiegetrouw de huisjongste voor de rotklusjes opdraait, en innovaties in het keukenregime (“Vieze messen en vorken in de maatbeker en borden op elkaar AUB”) worden beantwoord met: “Dit huis is niet voor homo’s.” Zuipen, het daaruit voortvloeiende wangedrag, en ook overspel lijken er de normaalste zaken van de wereld.

Philip is zeker in zijn eerste studiejaar niet de ruigste van het stel. Het feit dat hij al sinds zijn zestiende verkering heeft met de Aerdenhoutse Elisabeth, af en toe een boek leest en vaker vroeg naar bed gaat, levert hem al snel de bijnaam De Monnik op. Maar ook voor deze student die nog wel eens een roman van binnen ziet, heeft de studie niet de eerste prioriteit. “Waarom studeer jij eigenlijk”, vraagt zijn adellijke vriend, huisgenoot, en beschermengel Jacob van Wijnbergen tot Heerde op een dag. “Om dezelfde reden als waarom iedereen die geschiedenis studeert dat doet”, antwoordt Philip. “Omdat het moet. Het hoort. Weet ik het. Om later een baan te krijgen. Voor wat regelmaat in mijn leven. Waarom studeer jij eigenlijk?” “Voor het excuus”, zegt Jacob. “Om van mijn vaders gezeik af te zijn. Voor de studiefinanciering.” Voor hem, zo legt Jacob aan de jongerejaars uit, is de studententijd uitstel van executie, “een bewaakte speelplaats”, een “bergweide”, “het Hof van Eden” waarin ze nog even kunnen dollen voor het echte leven, ofwel de “winter” aanbreekt.

Alleen met Jacob – een student geneeskunde met een grote passie voor muziek en boeken - voert de hoofdpersoon af en toe een gesprek dat wat verder gaat dan hoe brak iemand is, en wie gisterennacht nog een meisje heeft gescoord. Maar de wetenschap dat ze bijvoorbeeld allebei een moeizame relatie hebben met hun vader (Philip vindt zijn vader een klootzak die er met een jongere, “geilere” vrouw vandoor is gegaan), wordt nooit een serieus gespreksonderwerp. Ook niet als Philip – hij heeft gezworen niet in zijn vaders voetsporen te treden - na veel geaarzel en gedraai toch zijn brave vriendinnetje bedriegt met een wulps meisje. Hij deelt zijn worsteling en schuldgevoel niet, Jacob begint er niet over. En als Philip uiteindelijk een aantal geheimen van Jacob ontdekt, houdt ook hij – is het uit schijterigheid, uit bekrompenheid? - zijn mond. 

Alle clichés – zuipen, vreemdgaan, desinteresse in de studie, zwemmen in de gracht, hoeren, ontgroening, knokpartijen – passeren de revue. Toch is Niemand in de stad niet te vergelijken met een willekeurige b-soap. De leegte, de onmacht, het gebrek aan diepgang in de onderlinge contacten, maar ook de eenzaamheid van de hoofdpersonen gaan gaandeweg het boek meer schrijnen. Bij de lezer, maar ook letterlijk bij de hoofdpersoon die kampt met steeds heftiger opspelend maagzuur. Huff – zelf ooit student geschiedenis en filosofie en lid van het studentencorps – geeft een mooie inkijk in de wereld van een corpsbal. Niemand in de stad leest als een trein, niet in de laatste plaats door de suspense die er in zit.

 

 

 

 

 

Riki Janssen

Niemand in de stad van Philip Huff. De Bezige Bij 19,90 euro

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)