Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer eerstejaars geneeskunde aan UM

Geneeskundeopleidingen mogen voortaan al hun studenten zelf selecteren. Maar de Universiteit Maastricht gaat dat voorlopig niet doen.

De UM selecteert dit voorjaar – net als afgelopen jaar - niet meer dan 50 procent zelf. “We willen eerst meer ervaring opdoen, en ook de effecten van selectie onderzoeken. Krijgen we zo de meest geschikte studenten binnen?”, zegt Albert Scherpbier, decaan van de faculteit Health Medicine and Life sciences.

De loting blijft dus nog bestaan. Ook bij de zusterfaculteiten in Groningen en Amsterdam (VU) die net als voorheen voorlopig niet meer dan 50 procent zelf selecteren. De Universiteit van Amsterdam schroeft het percentage op naar 75 procent, in Rotterdam wordt het 80 procent. De Leidse universiteit, die nu nog slechts 15 procent zelf uitkiest, wil in vijf jaar naar 100 procent. Alleen scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van een acht of hoger worden automatisch toegelaten.

De numerus fixus voor geneeskunde wordt komende september landelijk met 250 studenten verhoogd naar 3100 eerstejaars. Maastricht, nu goed voor een jaarlijkse instroom van 341, krijgt er 25 bij. Scherpbier verwacht niet dat dit wachttijden voor co-schappen gaat veroorzaken; iets dat aan verschillende zusterfaculteiten al langer een probleem is. “Wij zijn al een tijd bezig om meer stages in het buitenland te regelen. In België, Duitsland, maar ook in Azië, Afrika en Amerika. Het is goed als onze studenten meer van de wereld zien. Tot nu toe vroegen we een of twee plaatsen per buitenlandse instelling. Nu vragen we er meer omdat de co-assistenten dan steun hebben aan elkaar.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)