Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het echte leven

Er verschijnt veel onder het mom van reality-tv, maar meestal ontbreekt er één ding: realiteit. Shows als Expeditie Robinson, The Hills of Oh Oh Cherso zijn in hoge mate gescript: de gebeurtenissen liggen van tevoren vast, producers moedigen de hoofdpersonen aan ‘lekker echt’ te zijn, en als het er niet in één take goed op staat, doen we het even opnieuw: “En nu nóg intenser!”

Zo raar is dat natuurlijk niet. Als je sec de gebeurtenissen vastlegt zoals ze plaatsvinden, weet je natuurlijk allerminst zeker of het boeiende televisie op gaat leveren. Daarom is de neiging vertelelementen in te bouwen wel begrijpelijk. Zo blijft het een beetje interessant: de collega/vriendin/deelneemster die de kijker gegarandeerd een kutwijf gaat vinden, het Grote Obstakel dat overwonnen moet worden, etcetera.

Wat gebeurt er als je die kaders loslaat? Is het echte leven de moeite van het kijken eigenlijk wel waard? Die vraag wordt in zekere zin beantwoord door Connected, de nieuwe docusoap van de NCRV. Vijf vrouwen filmen hun leven, en dan echt alles, en het komt als documentaire op het scherm. Een paar weken terug al (mijn excuses, volgende keer let ik beter op) zaten de dames die de hoofdrollen vervullen in DWDD om uitleg te geven. Hoewel een aantal van hen therapeutische of exhibitionistische redenen had om deel te nemen, formuleerde Loes, een van de vijf, het wel aardig: ons leven, zoals we dat presenteren op Facebook, in gesprekken met elkaar of wat dan ook, is óók niet echt, ook een te gunstige voorstelling van zaken. Hoe zou het zijn om daar doorheen te breken?

En al wordt het niet meteen enorm spannend, door de authenticiteit is het wel boeiend. Hoofdpersoon Mira heeft vaak ruzie met haar man. Waar dat bij ‘reality-tv’ zou worden uitvergroot tot een scène met rondvliegende borden, kijken we hier naar twee mensen in een auto, kinderen op de achterbank, die elkaar stekelige opmerkingen toebijten terwijl een Burger King-menu wordt weggewerkt, compleet met mayonaise in de mondhoeken. De belangrijkste conclusie die de kijker trekt: het leven van de ander is ook niet zo spectaculair.

Overigens, en meteen een tweede kijktip: de film Het Echte Leven van Robert Jan Westdijk (met Maastrichtse toneelschool-alumna Sallie Harmsen, bekend van onder andere Loft) heeft nog wel wat interessante dingen over dit onderwerp te zeggen.

 

 

 

Jeroen Postma

Connected, NCRV, zondag 21.25, Nederland 3.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)