Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We waren energiek, jong en knap”

“We waren energiek, jong en knap”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

“Ik wil even bewijzen of ik het kan: het is Maastricht, niet Máástricht zoals het vaak wordt uitgesproken in het Engels.” Het ijs is gebroken zodra Mikheil Saakasjvili, president van Georgië, zich in de volle aula van de Minderbroedersberg presenteert. Vorige week woensdag gaf hij er een lezing over de politieke ontwikkelingen in zijn land. Zijn bezoek aan Nederland had een persoonlijke reden: zijn vrouw is Nederlands. “Ik kon de Universiteit Maastricht niet aan me voorbij laten gaan. Er zitten zelfs studenten uit Georgië!”

Wat volgt is een opsomming van de hervormingen die Saakasjvili zelf doorvoerde na zijn aantreden in 2003, toen hij als oppositieleider de Rozenrevolutie leidde. Het resultaat, volgens de president: de criminaliteit is drastisch gedaald, het land geldt tegenwoordig als het veiligste van Europa. “Ik herinner me dat een Engelse journalist ons vergeleek met een politieke versie van Ocean’s Eleven. We waren energiek, jong en… knap.”

Inderdaad: zijn regering bestond uit politiek onervaren idealisten, die de radicale aanpak niet schuwden. Het eerste wat ze deden was het volledige politiecorps ontslaan, te corrupt om te functioneren. Dit verhaal spreekt de aanwezige studenten wel aan. Minder rooskleurige kwesties, zoals de roep om Saakasjvili’s aftreden na aanvallen op separatisten in Zuid-Ossetië in 2008, blijven in zijn betoog buiten beschouwing.

Na krap een half uur is het de beurt aan het publiek. Gevraagd naar Zuid-Ossetië houdt hij zich aan de eerdere verklaring dat de aanvallen een reactie waren op de Russische invasie. “Rusland zag ons als de perfecte, kleine vijand, maar het heeft er een imperialistische kater aan overgehouden.”

Moderator Martin Paul glimt van plezier als hij de president uitgeleide doet. “Ik ken het land niet”, zegt hij bijna verontschuldigend, “maar ik weet wel dat het uniek is dat een president zomaar eventjes een universiteit aandoet.”

Het is zo uniek dat journalisten en fotografen de toegang werd geweigerd. Omroep L1 mocht alleen opnames vanaf de ingang maken en de fotograaf van Observant moest het balkon op. De staf van de president kwam ter plekke met strikte eisen rond publiciteit, zegt Jeanine Gregersen, hoofd communicatie. Aanmelding vooraf bleek ineens noodzakelijk, iets wat de uitnodiging niet vermeldde.

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)