Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verweesde studentenrossen

Verweesde studentenrossen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Het is maandagochtend 9.00 uur als de mannen van de sociale werkplaats (MTB) zo’n twintig fietsen op de laadruimte tillen van een pickup. Het zijn de ‘weesfietsen’ die afgelopen half jaar zijn achtergelaten in de stallingen van de Tongersestraat 53. Op de stang van één exemplaar – niet bepaald een wrak - staat in verfstreken de naam van een ingeschreven SBE-student, maar op een waarschuwingsmail is nooit gereageerd.

De Universiteit Maastricht laat elk jaar een kleine honderd fietsen verwijderen. Het is een “never-ending story”, zegt locatiemanager Guido Boere. “Vooral de exchange-studenten laten hun fiets voor wat die is en vertrekken. We halen ze weg met het oog op veiligheid en netheid, maar ook om ruimte te maken. Alle UM-panden in de binnenstad, zeker de universiteitsbibliotheek, hebben te weinig stallingen. En parkeerplaatsen wil het personeel er niet voor opgeven. Er liggen nu plannen om de tuin van Tongersestraat 49 in gebruik te nemen.”

Twee ingehuurde MTB’ers scannen permanent alle universitaire stallingen op lekke banden, loshangende kettingen en verdraaide sturen. Verdachte rossen krijgen een tie-wrap om de achterband. Na drie maanden worden ze meegenomen en krijgen studenten een paar weken de tijd om ze op te halen. “Ooit meldde zich een student die zijn fiets kwijt was. Hij zei dat-ie net terug was van een buitenlandstage.”

Eenmaal op de pickup verdwijnen de wezen naar een gemeentelijk terrein in Bosscherveld. Vandaar gaan ze naar de kringloop en, als echt niemand ze wil, naar het oud ijzer.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)