Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kwajongensstreken

Film: Les Géants

Het verhaal: De broers Seth en Zak brengen hun zomervakantie door in het huis van hun net overleden grootvader. Door hun moeder zijn ze aan hun lot overgelaten. Wat doen twee tieners in een saai gehucht dan? Nou, gewoon: joyriden door de maïsvelden, stickies roken, pizza eten, fikkie stoken. Om aan geld te komen, besluiten de broers het huis van hun opa te verhuren aan een wietteler, maar daardoor staan ze wel op straat. Dat vormt de aftrap voor een reeks sprookjesachtige avonturen in de diepgroene bossen van de Ardennen.

 

Een reusachtige film, want:

- Les Géants is een film als een jongensboek. Denk aan Huckleberry Finn, maar dan langs de Lesse in plaats van de Mississippi. Padvindersromantiek is het: met een roeiboot de rivier op, overnachten in de vrije natuur.

- Steven Spielberg suggereerde onlangs naar aanleiding van de hype rond de hond Uggy (The Artist) dat dieren ook een Oscar moeten kunnen winnen. Het lijkt me – zie ook War Horse – het bewijs dat Spielberg ietwat seniel aan het worden is. Een Oscar voor kindacteurs lijkt me al een iets beter idee. De tienercast uit Les Géants zou vast geen Oscar winnen – de Academy houdt niet van blowende kinderen – maar indrukwekkend zijn hun vertolkingen desalniettemin, want volkomen naturel en met precies de juiste mix van bravoure en kwetsbaarheid.

- Regisseur Bouli Lanners is behalve filmmaker ook schilder, hetgeen zichtbaar is in de majestueuze wijze waarop de Ardennen hier in beeld worden gebracht. Het is dan ook treffend dat de cameraman Jean-Paul De Zaeytijd heet, een naam als van een 15e-eeuwse schilder uit de groep der Vlaamse Primitieven.

 

Toch meer een reus op lemen voeten, want:

- Narratief gezien is Les Géants een film in de vedergewichtklasse; veel meer dan een aaneenschakeling van losse episodes is het niet.

 

Het salomonsoordeel: Een hartverwarmende schelmenfilm over tienerjongens tijdens een lange zomer in de Ardennen en tevens een bitterzoet, droogkomisch sprookje over vriendschap, opgroeien en de zoektocht naar een familie. Voor alle jongens en meisjes die vroeger graag buiten speelden: dit is jullie film.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)