Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

In naam der Koningin!

Een ongekend scherp requisitoir, zo werd in de pers het slotbetoog van de officier van justitie in de vastgoedfraudezaak Klimop genoemd. De OvJ sprak van "grenzeloos graaien", "brutaal cynisme" en de laatste "kleine laagjes beschaving" die dankzij het "ongebreidelde individualisme" van de verdachten uit de samenleving waren verdwenen. Het werd allemaal met een piepstemmetje uitgesproken door een nauwelijks de collegebanken ontgroeid meiske van het studentencorps, een typetje dat wel vaker boven komt drijven in de talentenvijver van de RAIO-opleiding.

Het voelde al niet goed en dat werd bevestigd toen uitkwam dat het OM voor dit requisitoir een heuse tekstschrijver had ingeschakeld. De factuur is nog niet opgedoken, maar ik schat voorzichtig dat voor deze verbluffende analyse grif €20.000 is neergelegd, ex BTW. Dat kan immers moeilijk anders met een dossier van een dergelijke omvang. Is dat erg? Welnee, het geld moet toch ergens aan op worden gemaakt en slechts weinigen zullen hierdoor anders over het OM zijn gaan denken.

Sterker nog, bij de rechtbanken zal men zich afvragen waarom zij niet zelf op dit briljante idee zijn gekomen. Nog even en dan worden vonnissen in mediagevoelige zaken uitbesteed aan reclamebureaus. Natuurlijk onder het motto dat de beslissing nog steeds door de rechter wordt genomen en dan is het niet erg. "We moeten proberen de burger warm te laten lopen voor de inhoud van onze beslissingen." Reputatiemanagement noemen ze dat.

Ik verheug me nu al op wat dat zal opleveren. De reclameboys vallen van de ene verbazing in de andere als ze lezen wat rechters er zelf van maken. Dat is slaapverwekkend prutswerk. De alliteratie en het archaïsche adjectief gaan regeren: voortaan neemt de onverschrokken officier het op tegen de verdorven verdachte die zijn schrijnende schanddaden onwrikbaar gewroken ziet in een vlijmscherp vonnis. De burger ziet de beschaving laagje voor laagje weer op de samenleving nederdalen.

En wat zouden de copywriters vinden van die fantasieloze kop boven alle vonnissen: "In naam der koningin”? Als ze eenmaal hikkend van het lachen begrepen hebben waar dit vandaan komt, wordt daar natuurlijk rigoureus een eind aan gemaakt. Zo'n kop moet pakken, je moet je product verkopen en dat lukt nooit door met zoiets stoffigs als de koningin aan te komen. Dus dat wordt een echte, de burger aansprekende kop als "Maximale straf voor viespeuk", "Oplichter krijgt lik op stuk" of "Vaals wordt weer veilig".

We gaan mooie tijden tegemoet. In naam der Koningin!

 

Fokke Fernhout

Fokke Fernhout is hoofddocent grondslagen en methoden van het recht.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)