Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Binnenkort beslissing sporthal

Er lijkt eindelijk schot te komen in het dossier van de nieuwe sporthal. De gemeente neemt deze maand een beslissing over haar deelname in het project. De onderhandelingen hierover lopen al meer dan een jaar.

Zowel het college van bestuur van de UM als de woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder bezweert dat er geen sprake is van onenigheid. André Postema van de UM: “De gemeente is hartstikke coöperatief, we werken constructief naar een oplossing toe.” De woordvoerder van wethouder Gerdo van Grootheest: “We herkennen ons niet in het beeld dat we dwars zouden liggen. Samen met de UM en het AZM willen we de best mogelijke uitkomst voor iedereen.”

Duidelijk is wel dat de UM vragende partij is in het geheel. Sinds het fiasco van de in 2009 afgeblazen Calatravacampus, waarin een grote en goed geëquipeerde sporthal was voorzien, is het voor de studentensport in Maastricht behelpen geweest met noodvoorzieningen die in alle opzichten onder de maat zijn. Via de universiteitsraad is er vooral door de studentenpartijen keer op keer op aangedrongen dat het college van bestuur actie zou ondernemen. Het college verklaarde de hal begin 2011 tot “topprioriteit”, in het volle besef dat goede sportvoorzieningen essentieel zijn voor de aantrekkelijkheid van Maastricht als studentenstad.

Nu lijkt concrete actie dan toch nabij. Ter discussie staan twee opties qua locatie (een betreft de huidige noodvoorziening) en drie opties voor wat betreft de financiering, zo bleek dinsdag tijdens een presentatie aan de universiteitsraad. De UM heeft een voorkeur voor samenwerking met het MUMC+, dat in het kader van de Health Campus ook sportfaciliteiten wil. De beoogde plek, op dit moment een tijdelijke parkeerplaats, ligt schuin voor het AZM en schuin naast het Debyegebouw. Daar zou een accomodatie van 6500 vierkante meter moeten komen, grotendeels bedoeld voor studenten en medewerkers maar ook bruikbaar voor research en patiëntenbegeleiding vanuit het MUMC. Verder zou de gemeente de hal kunnen gebruiken voor de basisscholen in de omgeving, waarvoor 1000 vierkante meter nodig is, maar de UM wil eigenlijk dat de gemeente 1700 m2 voor haar rekening neemt. Dat is overigens slechts de helft van de omvang van de Randwijcksporthal die ten behoeve van de Calatravacampus is afgebroken en die bij zowel UM als de basisscholen in gebruik was.

“Het zijn geen gemakkelijke onderhandelingen”, zegt het hoofd van UM-sport Birgitte Hendrickx. Voor de gemeente geldt strikt genomen alleen een wettelijke verplichting om sportruimte voor de basisscholen te creëren. Verder “kijkt de stad anders

aan tegen studentensport”, zeggen de directeur van het studentenservicecentrum, Astrid Boeijen, en Hendrickx. Waar de UM de studenten ziet als een specifieke groep met specifieke verlangens: massaal sporten in de late middag en avond, wijst de gemeente op bestaande sportfaciliteiten verspreid over de stad: daar zou genoeg ruimte voor studenten zijn. Boeijen: “Maar volgens ons is dat helemaal niet genoeg.” Hendrickx: “En je moet de groep niet uit elkaar halen. Dat is slecht voor de integratie, ook van buitenlandse studenten. Op die manier maak je de studentensport kapot.”

Lichtpunt is dat de gemeente niet vasthoudt aan een puur juridische zienswijze. Waar formeel in een nota van B&W uit september 2010 staat dat er “geen verplichting (is) om studentensport te faciliteren”, zegt Van Grootheest nu via zijn woordvoerder: “We willen niet louter juridisch naar het probleem kijken. Er is ook een maatschappelijk aspect. We hopen op een goede constructie met de UM en het AZM.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)