Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen master vanwege langstudeerdersboete

Achttien procent van de bachelorstudenten laat zich bij de keus voor een master beïnvloeden door de langstudeerdersboete. Acht procent van deze groep ziet zelfs helemaal af van een vervolgopleiding. Dat blijkt uit een landelijke enquête die is afgenomen door hogeschool- en universiteitsbladen, waaronder Observant.

In totaal hebben 5497 Studenten de vragenlijst ingevuld (2144 hbo- en 3353 universiteitsstudenten).

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van hoger onderwijs maakt zich geen zorgen over de uitkomst. “De langstudeermaatregel beoogt een bewustere studiekeuze van studenten. Dus als bachelor-studenten zeggen ‘ik weet nog niet zeker of ik wel een masteropleiding wil volgen; ik ga eerst werken’, dan is dat niet erg. Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen.”

Uit de enquête blijkt ook dat 40 procent van de studenten soms zoveel last van studiestress heeft dat hun privé-leven eronder lijdt. Ze noemen piekeren (60 procent), slecht slapen (51 procent), faalangst (45 procent) en uitstelgedrag (37 procent) als hun voornaamste klachten. Opvallend is dat studenten die veel naast hun studie doen, zoals sporten, uitgaan, lid zijn van een vereniging en een bijbaan, minder gestresst zijn dan studenten die zich volledig focussen op hun studie. Daar zit wel een grens aan, wie meer dan twintig uur per week werkt is gestresster dan studenten met een bijbaantje voor 1-2 dagen.

 

Cleo Freriks

De Maastrichtse resultaten staan volgende week in Observant.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)